Obeležena potopljena crkva na Zlatarskom jezeru

novosti.rs (D. Gagričić) 02. август 2013. године Друштво Традиција Коментари

Crkva u Puljcima Prve sveće nasred Zlatarskog jezera (foto: D. Gagričić)

Na Zlatarskom jezeru, meštani obeležili mesto potopljene crkve u Puljcima. Ispod stene kraj Uvca, sada ostrva, bili staro kultno mesto i groblje.

Čamdžije, ribari, namernici i svi koji imaju priliku da priđu steni, zapravo ostrvu u Zlatarskom jezeru, u Puljcima, pale sveće u podnožju nedavno podignutog krsta, u spomen na potopljenu crkvu Svetog Jovana Preteče i duše onih koji počivaju u dubinama.

Inicijativu nekoliko meštane sa obe strane reke podržalo je tridesetak komšija iz okolnih zaseoka, pa je obeleženo mesto na kojem je, do 1960, bila Puljačka crkva - kako su je često zvali u narodu - na levoj obali Uvca, oko pola kilometra uzvodno od mosta.

- Krst visine šest metara podigli smo na steni ispod koje je je bila bogomolja za koju nas vežu lepa sećanja, prvi sabori na Ivanjdan, pričešća, ali i priče u narodu, što se prenose sa kolena na koleno - ističe penzionisani oficir Blagoje Jelić iz Božetića, ujedno i predsednik Organizacionog odbora.

Akcijaši su nedeljama čekali da padne kota Zlatarskog jezera, kako bi od Kokinog Broda stiglo polovilo „Uvac“, vlasništvo „Limskih HE“, te u Puljcima prošlo ispod pešačkog mosta dugog 114 metara, koji spaja obale Vilova i Debelje. U Gujaničkom zalivu se, zatim, na ovaj brod ukrcao kamion sa dizalicom Jasmina Krdževića, koja je podigla metalni krst. Izuzetno složen poduhvat - srećom - prošao je bez ijedne ogrebotine pregalaca iz familija Gujaničić, Leković i drugih...

A da je lokalitet u Puljcima vekovima bio kultno mesto, potvrđuju i dva kamena spomenika, pronađena među ostacima groblja: žrtvenik iz prethrišćanskog perioda i krst u krugu, iz doba Rimljana. Ova svedočanstva prošlosti biće podignuta na stenu, pored buduće ikone Jovana Preteče, a u planu je i uređene starog crkvenog puta, te prilaza mostu u Puljcima.

ISTRAŽIVANjE

UZ traganje za zapisima i građom o nastanku, odnosno prošlosti crkve, meštani traže i fotografije snimljene u Puljcima, o bogomolji koja je - pre više od pola veka - mesecima „plivala“ jezerom do Kokinog Broda, kada joj je voda podigla deo drvene konstrukcije i krov ispod stene.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.