Obnova drevne crkve brvnare na Zlataru

novosti.rs (D. Gagričić) 10. октобар 2013. године Традиција Коментари

Crkva u Radijevićima Spomenik narodnog graditeljstva - crkva u Radijevićima (foto: D. Gagričić)

U toku obnova crkve brvnare, stare dva veka, na Zlataru. Biće sanirane pukotine, u podrumu ugrađeni stubovi, krov zaštićen od vremenskih neprilika borovinom.

Drvodeljac Mijailo Miletić iz Drmanovića, sa grupom majstora, žuri da za sunčanih dana borovom šindrom pokrije i zaštiti od vremenskih neprilika crkvu brvnaru u selu Radijevići, na Zlataru, vredan spomenik narodnog graditeljstva, proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju.

- Krov je prokišnjavao i pretilo mu je rušenje, pa je zamenjena krovna konstrukcija i deo greda, dok su brvna utegnuta, a preko 20 kubika borovine istrugano je za šindru - ističe sveštenik Mića Đenadić, protojerej-stavrofor, koji se stara o radovima na obnovi svetinje.

Bogomolja od brvana sa kamenom apsidom, u kojoj se duže od dva veka slavi ime Božje, građena je u obliku starovlaške kuće, a pod polovinom donje strane ima podrum, u kojem je svojevremeno bila i škola. Majstori će, naglašava prota Đenadić, jesenas sanirati i pukotine u zidu i u podrumu ugraditi stubove, poodavno uklonjene ispod poda crkve, a urediće se i staze.

Inicijativu za rekonstrukciju crkve Svete Trojice pokrenuli su građevinski inženjeri i braća Milan, Dejan i Zoran Dimkić, sa porodicama i majkom Dragicom, iz Beograda - potomci sveštenika Relje Purića, iz loze koja je dala osam služitelja oltara. Prošle godine metalni zvonik (od stuba dalekovoda) zamenjen je novim, od kamena i drveta, a podignuta je i ograda.

IKONE

PET ikona iz radijevičke crkve, koje je početkom osme decenije 17. veka slikao zograf Andrija Raičević, spadaju među najstarija i najvrednija ikonopisna dela, koja su do danas očuvana u crkvama brvnarama Srbije.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.