Lidiji Mlađenović druga nagrada

danas.rs (R. Popović) 30. јануар 2014. године Варошани Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Učenici Gimnazije „Pivo Karamatijević“ iz Nove Varoši nastavljaju niz odličnih rezultata na takmičenjima republičkog ranga. Tako je ovih dana učenica prvog razreda ove škole Lidija Mlađenović osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju iz književnosti, koje već tradicionalno organizuju Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Ministarstvo prosvete i Zadužbina „Dositej Obradović“. Priznanje za stručnu pomoć učenici dodeljeno je i Branki Rakonjac, profesorki srpskog jezika i književnosti.

Talentovana gimnazijalka je prestižnu nagradu osvojila za pismeni rad (urađen u formi akro-stiha) na temu „Vuk kao reformator srpske književnosti“ i to u konkurenciji 50 radova iz pera mladih autora iz 17 gimnazija i 12 srednjih stručnih škola sa područja Republike.

- Sa radošću sam primila vest da sam osvojila nagradu na prestižnom takmičenju. Pisati o utemeljivaču srpskog pisma za mene je bila i velika odgovornost jer je, između ostalog, Vuk Karadžić našu kulturu približio Evropi i svetu. Priznanje je za mene i veliki podstrek da se u narednom periodu značajnije okrenem literarnom stvaralaštvu, kaže Lidija, inače, odlikašica, kojoj su, sem maternjeg jezika, omiljeni i svi ostali predmeti, kako društveni, tako i prirodnjački. Ovo je darovitoj gimnazijalki prva nagrada republičkog ranga.

Zadovoljstvo zbog odličnog učinka svoje učenice ne krije ni njena profesorka Branka Rakonjac, posebno imajući u vidu činjenicu da su talentovani đaci iz ove škole za period od poslednje tri godine osvojili čak četiri nagrade.

- Ove godine se obeležava 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića i dva veka od objavljivanja Vukove „Pismenice“ - prve srpske gramatike. Priznanje koje nam je dodeljeno je velika čast, jer smo pokazali da smo razumeli odgovornost prema „sjajnim spomenicima“ : bogatoj riznici narodnog jezika i najjednostavnijem i najsavršenijem pismu na svetu - ćirilici, čijoj je izradi Vuk posvetio čitav svoj život - ističe profesorka Rakonjac. O nagrađenom Lidijinom radu kaže : „Ovaj rad koji čitamo „kako je napisan“ je nastao iz pera istinskog Vukovog naslednika. Jer se samo radom, predanošću, zalaganjem i istrajnošću postiže njegova vizija budućnosti „da društvo pametnih raste, a razum i istina pobeđuju“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.