Podrška za energetski plan

danas.rs (R. Popović) 30. јануар 2014. године Политика Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Opština Nova Varoš dobila je podršku na konkursu za dobijanje stručne pomoći u oblasti strateškog planiranja i upravljanja finansijama, koji je sproveden u okviru programa EU EXANGE 4. „Zeleno svetlo“ donatora, u vidu stručne podrške, ovdašnja uprava, izborila je u konkurenciji 25 gradova i opština u Srbiji aplicirajući sa projektom izrade lokalnog energetskog plana.

- Opština Nova Varoš će kroz ovaj projekat definisati strategiju i precizirati energetske projekte, a u njihovoj realizaciji biće uključena na partnerskim osnovama sa investitorima kako bi, kroz korišćenje resursa kojima obiluje na svojoj teritoriji, obezbedila dugoročan održivi razvoj . Postojanje ovakvog dokumenta je, inače, ključno za naše buduće razgovore sa potencijalnim ulagačima na polju energetike, kaže projektni menadžer Nenad Todorović.

Navodeći razloge zbog kojih je novovaroška opština učestvovala na konkursu, Todorović ističe da su oni višestruki. Prostorni plan je definisao sve slabosti trenutnog energetskog sistema naše opštine koji se ogledaju u: neracionalnoj potrošnji zbog nedovoljno energetskih objekata, nezadovoljavajućem kvalitetu isporučene energije, neusklađenosti potreba i snabdevanja energijom na čitavom ovom području, kao i veoma maloj iskorišćenosti obnovljivih izvora energije. Samo grubom analizom došlo se do podatka da je nivo godišnje potrošnje energije u zlatarskom kraju nesrazmerno veliki i to električne energije oko 50 miliona kilovat sati, toplotne iz fosilnih goriva oko 15 miliona, i energije sagorevanja ogrevnog drveta oko 20 miliona kilovat sati, što je petina od ukupne godišnje proizvodnje Limskih hidroelektrana , koja iznosi oko 450 miliona kilovat sati.

- Veliki energetski potencijali novovaroške opštine, sa druge strane, su u izgradnji Reverzibilne HE Bistrica 2, sa instalisanom snagom od 680 megavati, kao i izgradnja niza malih hidroelektrana snage od 100 kilovati do dva mega vata. Potencijal sunčeve energije je znatno veći od evropskog proseka, a značajan resurs je i energija vetra jer mešanje uticaja mediteranske i kontinentalne klime dovodi do strujanja vazduha pogodnog za izgradnju vetrogeneratora. Zamenom energenata na bazi fosilnih goriva sa drvnom bio masom, znatno bi se smanjili troškovi proizvodnje toplotne energije, kao i štetni uticaj na životnu sredinu. Sve ovo ukazuje na nužnost planskog delovanja, a prvi korak na tom putu je upravo izrada Lokalnog energetskog plana, za koji ćemo dobiti kompletnu stručnu podršku donatora, objašnjava Todorović.

Inače, podršku programa EXANGE 4, koji finansira Evropska unija, a u segmentu lokalnih energetskih planova, dobile su još opštine Ćuprija, Paraćin i Pirot.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.