„Prevencija raka dojke i grlića materice“

danas.rs (R. Popović) 31. јануар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES podržale su projekat Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Nova Varoš „Prevencija raka dojke i grlića materice“. Projekat, za čiju su realizaciju donatori izdvojili oko 190.000 dinara, članice Saveta za rodnu ravnopravnost sprovešće do početka marta u saradnji sa Domom zdravlja u Novoj Varoši i lokalnim medijima, a sa ciljem podizanja svesti ženske populacije na području zlatarskog kraja o značaju preventivnih pregleda kako bi se rak dojke i grlića materice dijagnostifikovao u ranom stadijumu.

- Realizaciju projekta započeli smo pojačanom medijskom kampanjom, a nastavljamo je preventivnim ultrazvučnim pregledima dojki, kojima će biti podvrgnuto dvadesetak socijalno ugroženih Novovarošanki, iz kategorije nezaposlenih samohranih majki i naših sugrađanki koje nisu zdravstveno osigurane. Kao poslednju aktivnost u Projektu, održaćemo javnu tribinu na temu prevencije raka dojke i grlića materice. Planirano je da ona bude interaktivnog karaktera, na kojoj će učesnice tribine moći da stručnjacima iz ovdašnjeg Doma zdravlja postavljaju pitanja, edukuju se o načinu samopregleda dojki i eventualno zakažu preglede u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, ističe Branka Rvović, menadžerka projekta. Ona kaže da će od Projekta korist imati ženska populacija, lokalna zajednica i Dom zdravlja, a da se kao efekti i rezultati očekuju bolja informisanost žena o značaju preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja maligniteta, podizanje nivoa svesti žena o prednostima preventive uopšte, kao i jačanje kapaciteta DZ i Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

U obrazloženju opravdanosti Projekta, članice Saveta za rodnu ravnopravnost ističu da ih je na njegovu izradu motivisala činjenica da je rak dojke vodeći maligni tumor kod žena, od koga u svetu godišnje umre preko pola miliona pripadnica ženskog pola, a da je kancer grlića materice, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, drugi po učestalosti sa oko 500.000 novoobolelih svake godine.

Kada je lokalni nivo u pitanju, iz Savet upozoravaju na izrazito nepovoljne rezultate letos obavljenih mamografskih pregleda pri novovaroškom Domu zdravlja, prilikom kojih je, od ukupno 690 obavljenih pregleda, onih sa sumnjivim nalazima na tumorni proces u dojci bilo 39. Zbog evidentno nepovoljnog nalaza, dve pacijentkinje su hitno operisane, dok se 37 nalazi u postupku daljeg monitoringa. Zabrinjava podatak da je od ukupnog broja mamografom pregledanih žena, oko šest odsto sa visokim stepenom rizika od obolevanja od ove zloćudne bolesti, što je znatno više u odnosu na susedne opštine.

Stopa obolevanja žena iz zlatarskog kraja od raka grlića materice nešto je niža u odnosu na ostatak Srbije, ali iz ovdašnjeg ginekološkog dispanzera upozoravaju da naše sugrađanke nisu baš naročito revnosne kada je reč o redovnim preventivnim pregledima.

- Tokom 2012. godine, u Službi za zdravstvenu zaštitu žena obavljena su 2.154 preventivna ginekološka pregleda, od kojih su 1.086 kolposkopski, a 1.068 citološki. Kod 34 pacijentkinje je urađena biopsija, koja je kog pet žena potvrdila prekancerogeno stanje, a kod četiri je dijagnostifikovan rak grlića materice. Obolele su uglavnom žene koje godinama nisu dolazile na ginekološke preglede i to je upravo jedan od pokazatelja koliko je preventivna značajna. Zahvaljujući redovnim preventivnim pregledima, u razvijenim zemljama smrtnost je daleko manja nego kod nas, kaže dr Goran Mihailović, stručni saradnik na Projektu, koji će, uz dr Biljanu Šaponjić , biti i predavač na javnoj tribini, čije je održavanje planirano krajem februara.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.