Medved upada u po bela dana

novosti.rs (D. Gagričić) 27. јануар 2014. године Друштво Коментари

UPLAŠENI Dragomir i Milan Vitorović traže pomoć (foto: D. Gagričić)

Na stoku udarila zver sa planine pa meštani Bele Reke pod Murtenicom trpe ogromnu štetu. „Gorski car“ se gosti u po bela dana. Noću iz domova izlazi samo ko baš mora.

Meštani Bele Reke, sela na padinama Murtenice, nedeljama su u strahu od medveda koji u po bela dana upada u ograde i torove u blizini kuća i štala i proređuje i onako malobrojna stada ovaca.

U zaseocima Dukovići, Žunići, Vitorovići, pa Vukići i Rekovići zver je od jesenas, kažu stočari, zaklala 15 najboljih ovaca ili lanjskih jagnjadi. Najčešće su na udaru stada u osojima između Klisure i Bele glave, po zaseocima Sajmana, gde su uvale i nekoliko pećina, a strah se spustio do usamljenih kuća.

- Ma štetu bi mečki oprostili, ali nas strah za čeljad - jada se Milan S. Vitorović. - Pa četvoro dece samo pukim slučajem nije naišlo na mesto gde je medved iznad moje kuće rastrgao ovcu u dva sata po podne!? Noću iz kuće izlaze samo najodvažniji ili kad mora da se obiđu krave i ovce u štalama. Po celu noć gore svetla...

Po otiscima šapa, ali i ostacima samo kože i glave ovaca na mestu gozbi, meštani su uvereni da im je u poseti bio „gorski car“, koji zbog toplog vremena nije u zimskom snu u jazbini. Dragomir Vitorović, poslužitelj škole u Donjoj Beloj Reci, kome je „zulumćar“ zaklao dvoje jagnjadi, kaže da je otkrio tragove u blizini kuće i štale, ali i brlog u obližnjem šumarku. Njegov komšija imao je bliski susret, „oči u oči“.

- Pođem da odsečem drva motorkom nedaleko od asfaltnog puta i štale kad na putić izlete mečka, na svega pet-šest metara! Kao da se iznenadila: stade, pogleda me, pa zamače u šumu niz dolinu... Nisam se najpre uplašio, ali kad dođoh štali, uhvati me trema i ostavih sve, zaboravio i stoku. Otrčah kući da javim komšijama da je zver u blizini - kazuje Mališa Vitorović.

Retko je ranijih godina medved viđan u ovom kraju, lane je samo prošao „koridorom“. Međutim, šteta nije bilo kao zimus, kada su stočari zatražili pomoć lovaca, inspekcija, policije, opštine. Dobijali su isti odgovor: mečka je zaštićena a i - državna briga.

- Zebemo od nesreće, nešta se mora preduzeti: bar da se medved „uspava“ i preseli u drugo stanište - opominje Rade Žunić.

PETARDE U PEĆINI

GRUPA meštana pretraživala je okolinu Novakove pećine, a unutra su sa sekirom ušli Dragomir i Milomir M. Vitorović. Bacali su petarde, ali mečku - nisu isterali, već samo našli tragove. U nekoliko uvala i pećina prema klisuri niko nije zalazio...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.