Бициклистичке стазе

Rekreativno-biciklisticki maraton “Čiker MTB 2016” Rekreativno-biciklisticki maraton “Čiker MTB 2016” (foto: TSC Zlatar)

Територија општине Нова Варош је идеално подручје за љубитеље природе и планинског бициклизма. Уколико волите активни одмор можете уживати у очуваној природи Златара, Мучња, Јавора и Муртенице возећи бицикле.

Поред рекреативних вожњи асфалтираним и макадамским путевима, на располагању вам је неколико уређених и обележених бициклистичких рута које ће ваш боравак учинити потпунијим. У питању су стазе које воде са Златара до језера Увац, до манастира Милешева у Пријепољу или пак све до пештерске висоравни. Уколико  се одлучите за уживање у природи на овај начин, на располагању су вам бицикле које можете изнајмити у хотелу Панорама, у туристичком центру планине Златар.


Рута: Златар – Увац

Ознака руте: ZS – ZLTR – UV1
Путања: Дрмановићи – Акмачићи – Комарани – Увачко језеро (брана)
Дужина руте: 10,9 километара
Висинска разлика: 179 метара
Укупан успон: 459 метара

Рута почиње од села Дрмановићи, у подножју планине Златар, најпознатије ваздушне бање западне Србије. Следи благи спуст до Липе, а затим поново успон до Планске школе и села Акмачићи. Следећа тачка је село Комарани, у кањону реке Увац, одакле се пружа поглед и на Златарско језеро. Кањон Увца је специјални резерват природе, заштићено природно добро и станиште многих животињских врста, од којих је најзначајније белоглави суп и риба младица. Крај руте се налази код бране Увачког језера (Сјеничког језера). Језеро се налази између Златара и Јавора, настало је преграђивањем реке Увац и изградњом бране код села Акмачићи.

Бициклистичка рута Златар – Увац

ZS-ZLTR-UV1: Zlatar - Uvac


Рута: Манастирски пут

Ознака руте: ZS – ZLTR – ZP1
Путања: Златар – Водена пољана – Манастир Милешева – Пријепоље
Дужина руте: 23 километара
Висинска разлика: 1060 метара
Укупан успон: 802 метара

Почетна тачка стазе се налази на златарском Превоју, одакле се наставља пут ка Воденој пољани и Потконику. На Воденој пољани, врху Златара, се налази црква-брвнара „Свети Козма и Дамјан“. Стаза даље води ка Шумарској кући, која се налази на надморској висини од 1400 м, а субпланинска клима изузетно погодује љубитељима скијања. Следи спуст ка извору Чардак, у чијој се близини налазе Тубића извор, и једне од најдужих пећина у Србији, Ушачка и Тубића пећина. Следећа станица је Манастир Милешева, данас седиште епископије СПЦ под заштитом УНЕСKО-а. Подигао га је краљ Стефан Владислав у XIII веку. Светски познато ремек-дело из манастира је фреска Белог Анђела. Преко Беговог моста и Трга Ослободилаца се стиже до Милешевског моста у Пријепољу и последње тачке руте, центра Пријепоља. Град Пријепоље лежи на ушћу реке Милешевке у Лим.

Бициклистичка рута Манастирски пут

ZS-ZLTR-ZP1: Manastirski put


Рута: Сјеница – Златар – Нова Варош

Ознака руте: ZS – L1
Путања: Сјеница – Златар – Нова Варош
Дужина руте: 36 километара
Висинска разлика: 404 метара
Укупан успон: 2103 метара

Рута почиње од Сјенице, који се налази на надморској висини од 1030 м у кречњачкој области Пештерске висоравни и представља један од најхладнијих градова у Европи. У средњовековној Србији, Сјеница је била седиште породице Немањић, а о томе сведочи и место Царичина, где се налази летњиковац царице Јелене, супруге цара Душана. Стаза затим пролази поред Старе сјеничке основне школе, преко Пријепољске раскрснице и Лијепе равни до брда Говеђак, поред регионалног пута Сјеница-Нова Варош. Од села Горачице, преко Горачанске реке и засеока Аљиновићи, стиже се до Сувог бора, највише тачке руте, а затим следи благи спуст ка Бакаровини. Пут води ка Превоју на Златару и насеља Дрмановићи и Гнездо, удаљеним 4 км од Нове Вароши. Рута се завршава проласком кроз нововарошка насеља Шанац и Браношевац. Оно по чему је Нова Варош најпознатија, јесте белоглави суп чије је природно станиште у кањону реке Увац.

Бициклистичка рута Сјеница – Златар – Нова Варош

ZS-L1: Sjenica - Zlatar - Nova Varoš


biciklizam biciklisticke staze mountain bike