Vremenska prognoza za Zlatar

Trenutno vreme na planini Zlatar i vremenska prognoza za narednih sedam dana.


Zlatar - klimatske karakteristike

Ovde dominira subplaninska klima koja se odlikuje prijatnim, svežim letima i ne retko hladnim zimama. Kao i na većini planina u našoj zemlji, jesen je ovde toplija od proleća. Kao što je samo ime ove planine već nagovestilo, Zlatar je planina koja ima najveći broj osunčanih dana u našoj zemlji, a taj broj je neverovatnih 265.

Na Zlataru je vazduh razređen, nizak je vazdušni pritisak, a mešaju se uticaji mediteranske i planinske klime – ovo sve čini glavne lekovite faktore na ovoj planini. Kad na sve to dodamo prelepu i bujnu vegetaciju koja ovde raste, verovatno i sami možete da zamislite kakav je zapravo vazduh na ovoj planini. Od vegetacije najviše ima brezovih i četinarskih šuma.

Prosečna temperatura u vrelim letnjim mesecima na Zlataru iznosi prijatnih 28°C, noći su sveže a u zimskim hladnim mesecima, temperatura može pasti i ispod -15°C. Niske temperature i velike količine snega čine Zlatar popularnom destnacijom za skijanje, zimske sportove i uživanje u snežnim čarolijama.

Klimatske odlike u ovoj vazdušnoj banji povoljno utiču na mnoge bolesti (anemija, kardiovaskularne bolesti, alergije), i na celokupno stanje oslabljenog organizma.