Садржајан празнички викенд на веома посећеном Златибору, са две манифестације: традиционалном 23. ''Пршутијадом'' у Мачкату и првим фестивалом бургера на Краљевом тргу. Обе у знаку меса и деликатеса, блиски сусрет вековног и модерног.
Током три дана ''Пршутијаде'' сувим месом је мирисао цео Мачкат. Сајамске тезге повијале су се под теретом пршуте, сланине, домаће кобасице, овчије стеље, бираних производа овдашњих домаћина. Свирали су трубачи и певане изворне песме, било је и прилично посетилаца. Они су пршуту плаћали од 1.500 динара за килограм свињске до 3.000 за најбољу говеђу. По одлуци оцењивача, победник ове ''Пршутијаде'' са највише признања – добио златне медаље за свињску пршуту и овчију стељу, сребрне за говеђу пршуту и сланину – је произвођач из Мачката Митар Марић.
– Посвећен сам овом послу који радим заједно с родитељима, супругом, децом. Нема тајни у производњи врхунског деликатеса. Месо које прерађујем треба да буде квалитетно и домаће, да се суши на традиционалан начин, а ово поднебље му даје посебност. Ништа, наравно, без упорног рада. Производе продајем на Златибору, Тари, Дивчибарама, Краљеву – каже победник.
У богатству изложеног једна дугачка пршута привукла је пажњу. На штанду породице Брковић из Качера, уз остало, нуђена је свињска пршута рекордерка, дужа од два метра. Већ је на мачкатском сајму било пршута ''двометрашица'', али говеђих, па је ова заиста реткост. – Пршута је од врло крупне свиње, тешке безмало пола тоне. Успели смо да је овако осушимо, као рамстек, на понос деде Милије који је некад редовно излагао говеђе пршуте дуже од два метра и 10 пута био победник ''Пршутијаде'' – казивала нам је млада Андријана Брковић, док је њен деда Милија са шајкачом на глави разговарао крај тезге с посетиоцима.
Са првог фестивала бургера на Златибору (Фото: С. Јовичић)
У исто време када и ''Пршутајада'', али на златиборском Краљевом тргу поред језера, трајао је фестивал посвећен савременим гурманлуцима бургерима. Уз умеће проверених бургер мајстора из Београда и Новог Сада који су правили специјалитете од јунећег меса, а у понуди су била и кувана вина, коктели, освежавајућа пића, уз модерну музику и наступ бенда ''Мунденс''. Овде припремљене ''мамут'', ''горила'', ''американо'', ''ред дајмонд'' и друге бургере, са разним додацима (по цени тог једног бургера, од 1.400 до 1.700 динара, могао се на ''Пршутијади'' купити килограм свињске пршуте), пробали су посетиоци Златибора, углавном млади који кажу да су укусни. Овај фестивал први пут је организован на ''златној планини'', с намером да потраје.
Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.
Коментари
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.