Пумпа на воду гаси жеђ (видео)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 18. септембар 2024. године Друштво Коментари

Слогом угасили жеђ - Брђан Мала, засеок Штиткова (Фото: Приватна архива) Слогом угасили жеђ - Брђан Мала, засеок Штиткова (Фото: Приватна архива)

Пре пола века необична направа инжењера Радојице Јовановића, из Чачка, олакшала живот мештанима Брђан Мале у Штиткову. Рад пумпе приказан на видео снимку Љубинка Вјетровића.

Док су минулих врелих недеља у околним селима домаћини опомиљали укућане да штеде воду, забринуто погледали у цистерне и резервоаре или тракторима одлазили на врела и реке, у Брђан Мали, засеоку Штиткова, резервоар је увелико преливао.

Овде, на падинама Чемернице, већ пола века необична направа - гаси жеђ.  Вода “иде” уз брдо, савлађујући висину од 127 метара и то не уз помоћ пумпи на струју и гориво, већ - на воду. Каптиран је извор Вреоце, недалеко од врела Трудовачке реке, капацитета девет литара воде у минути.  Вода из резервоара металном цеви, као некада кроз воденички бадањ, са висине од 70 метара пада на клип, који ствара притисак и два литра просипа, а трећи избацује на Мале рудине.

- На све стране су се наши домаћини распитивали како да олакшамо живот, јер смо у кршу и безводном крају имали само један извор и корито испод кућа, где се дуго чекало у реду. Однекуд је стигла вест да у Шаренику ради пумпа на воду, па је у лето 1973.  године ангажован Радојица Јовановић, инжењер из Чачка, некада заробљеник у Немачкој. Урадио је пројекат и започела је велика акција - присећа се Милош Вјетровић (70), пензионер.

Чуђење у околини што Маљани бацају паре, те неверица и подозрење пратили су копање канала дугог 1.200 метара и градњу резервоара изнад  кућа. Пријепољско  “Полимље” је 3. октобра 1973. године у запису овог аутора, под насловом “Вода вреднија од злата”, најављивало да ће 22 домаћинства воду добити за Дан Републике.

- Годинама је кућица са пумпом била под заклопом, а приступ су имала само тројица “мајстора” - Сава и Милун Вјетровић и Радош Боричић. Трошкови одржавања су били минимални. Нудили су нам неке друге пумпе, било је покушаја, али на Малу нису могле да избаце ни кап воде - каже Милош.

Тек недавно је замењена цев којом вода стиже на пумпу, а инжињер Милутун Дамјановић “подмладио” је стару пумпу. Воде има за пиће, кућне потребе, појење стоке, али и заливање вртова. Невоља је што је гашењем огњишта засеок спао на шест кућа, а сви се чуде зашто комшије Ћировићи не одведу вишак воде ?!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

štitkovo voda pumpa


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.