Да суде историјски извори

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 29. август 2024. године Друштво Коментари

Дуг знаменитој личности – др Сузана Рајић, Милорад Стевовић и Никола Селаковић (Фото: Д. Гагричић) Дуг знаменитој личности – др Сузана Рајић, Милорад Стевовић и Никола Селаковић (Фото: Д. Гагричић)

Министар културе Никола Селаковић отворио научни скуп „Краљ Милан Обреновић – ослободилац и реформатор, заслуге и порицања“. Скуп траје до суботе, а у Библиотеци промоција четири књиге.

Никола Селаковић, министар културе у Влади  Србије, отворио је научни скуп „Краљ Милан Обреновић – ослободилац и реформатор, заслуге и порицања“ у среду поподне, у хотелу „Ин“ на Златару.

Уз учешће тридесетак истраживача прошлости, скуп поводом 170 година од рођења Милана Обреновића (1854-1901), првог српског краља после Косова, органузују Филозофски факултет у Београду и Истраживачко-издавачки центар „Стари Влах“ из Београда, а покровитељ је Општина Нова Варош. 

Истичући да је полувазалној кнежевини Србији, после два српско-турска рата, на Берлинском конгресу 1878. године призната самосталност, а да је након четири године постала краљевина, Селаковић је подсетио и на заслуге кнеза и краља Милана у време Источне кризе, у сабирању српског народа и развоју институција државе, унапређењу школског и здравственог система, изградњи објеката... Посебно је нагласио допринос у стварању војске по угледу на европске земље, па ће њен морал и оружје донети слободу у ратовима 1912-1918. године.

– Треба да следимио пут краља Милана и многе лекције научимо из његових државничких активности и времена у коме је на плећима. носио тешко бреме. Покренућу и мотивисаћу пет округа на југу Србије, који су угледали светлост слободе за време његове владавине, да се одуже спомен-обележјима запостављеном државнику. Кад завршимо брзу пругу Београд – Ниш требало би је именовати по њему, јер је изграђена у његово доба – рекао је, поред осталог, Селаковић.

Др Сузана Рајић, шеф катедре за новију историју Филозофског факултета и председник Организационог одбора научног скупа, предочила је да се краљу Милану, историјској личности, треба озбиљно посветити, уз тимски рад и повратак историјским изворима. Историја, како је рекла, суди и учесницима и историчарима, а они имају моралну одговорност да исправе неправде и сва огрешења о српског великана, да дају суд о оптужбама и осудама...Не сме се, акцентовала је, заборавити време кад је „овим просторима текло више крви него воде“, да у српским великанима треба тражити стожере на којима ћемо градити државу.

Научни скуп осветљава значај подизања Србије у ранг краљевине и стварање модерне војске Научни скуп осветљава значај подизања Србије у ранг краљевине и стварање модерне војске

– Са 20 година Милан Обреновић се суочио са бројним изазовима на државном плану. Србија је имала 1,3 милиона становника, од чега је 94 одсто било неписмено, земља је имала 32 ђака у вишим гимназијама, није било ни једне библиотеке, нити пруге. Оставио је армију ђака и учитеља, километре пруга, модерну војску, са реформама унапређено грађанско-цивилно друштво. У његово време “Боже правде” постала је званична химна Кнежевине Србије и опстајала и поред покушаја неких да је мењају - нагласила је др Рајић.

Председник ИИЦ „Стари Влах“ Милорад Стевовић изразио је захвалност што се у Новој Вароши одржава скуп посвећен личности о којој није довољно речено и што ће зборник радова донети драгоцену грађу.

Председник Општине  Бранко Бјелић нагласио је да Стевовић, поред покретања истраживачко- издавачке делатности, даје нови енергију и дух у повратку културних активности са слепог колосека. Рекао је и да су реконструисане зграда Библиотеке и Дома културе  и да следи обнова куће Берберијана, подизање споменика архимандриту Нићифору Дучићу (команданту Добровољачког кора у Јаворском рату), те изградња Културног центра, који ће окупити културне институције.

Научни скуп траје до суботе, уз промоцију четири књиге о знаменитим личностима и догађајима из српске историје 19. века, у Библиотеци „Јован Томић“ од 18 сати у четвртак и петак.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nikola selaković naučni skup


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.