Војвода без цвећа

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 11. јун 2024. године Друштво Коментари

Уместо ружа – коров, а мермерне плочице оштећене (Фото: Д. Гагричић) Уместо ружа – коров, а мермерне плочице оштећене (Фото: Д. Гагричић)

Зар смо толико сиромашни, неуки и неодговорни у одржавању белега славном земљаку, војводи Петру Бојовићу...?! Да је војвода знао какве ће овде имати земљаке и потомке – можда би за живота оставио аманет да га не враћају у завичај у бронзи.

Можда ће неко од читалаца помислити да чита текст из неке од минулих година, јер је било више написа са сличним насловом?!

Ево, ближи се половина јуна 2024. године, а у жардињере на постаменту споменика војводи Петру Бојовићу на тргу у Новој Вароши, који носи његово име – није засађена ни један цвет?!?!

Понавља се, ето слика из прошле или неких претходних година...! А мало је рећи брука,  немар, недолично према славном замљаку, најзнаменитијем Старовлашанину, команданту Прве армије у пробоју Солунског фронта крајем Великог рата.

Можда ће у општинској управи имати неко оправдање...? Можда и изговор, као и за пуно тога што је последњих година обезвређено или кренуло низ брдо?! Можда ће и стићи нека ружа током летњих врућина или сезонско, јесење цвеће, можда...?!

Цветна оаза - споменик Светом Сави у Пријепољу Цветна оаза - споменик Светом Сави у Пријепољу

На постаменту споменика, откривеног на Видовдан 1997. године, оштећене су мермерне плочице. И поред низа упозорења и обећања власти – кад полажу цвеће или венце  –  ништа није урађено на замени и поправци и одржавању белега, који требало да буде огледало града.

Све нешта мислим: да је војвода знао какве ће овде имати земљаке и потомке – можда би за живота оставио аманет да га не враћају у завичај у бронзи...?!

Код комшија у Пријепољу – друга слика: цветна оаза око споменика Светом Сави. Кад би то Варошани, бар, видели...! Не морају да се постиде...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović cvece


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.