Опрез: У фебруару чак 16 пожара на отвореном

Варошке новине (Жељко Дулановић) 01. март 2024. године Друштво Коментари

Опрез приликом пољопривредних радова (архивски снимак) Опрез приликом пољопривредних радова (архивски снимак)

У нововарошком крају је током фебруара забележено 16 пожара на отвореном, што се не памти, па надлежни апелују на мештане да буду опрезни приликом обављања пољопривредних радова који су ове године знатно поранили. Многи су искористили лепо време, неуобичајено за ово доба године, да очисте своја имања паљењем осушене траве и корова. Међутим, због непажње мештана избило је неколико великих пожара, а поред ливада и пашњака гореле су и четинарске и листопадне шуме и ниско растиње. Узрок је људски фактор.

Тим поводом огласио се и Штаб за ванредне ситуације Општине Нова Варош, а њихово саопштење за јавност преносимо у целости.                                                                                                     

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, хитно је наложио, преко својих организационих јединица, ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и иницираo хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине.

Због повећаног броја пожара на отвореном, Одељење за ванредне ситуације у Пријепољу апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору, јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјалнa штета на околним објектима.

Такође, подсећамо да пожари у близини саобраћајница угрожавају безбедно одвијање саобраћаја и да, због дима, може доћи до смањене видљивости на путу, а самим тим и до саобраћајних незгода.

На подручју Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу, у периоду од 01.02.2024. до 29.02.2024. године, припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље имали су 53 интервенција, од чега је 51 интервенција гашења пожара, од којих су 43 интервенције гашења пожара на отвореном простору.

Ватрогасци-спасиоци Ватрогасно-спасилачког одељења у Новој Вароши су у наведеном периоду имали 18 интервенција и свих 18 се односе на гашење пожара, од чега је 16 пожара на отвореном простору.

Подсећамо грађане да, уколико примете пожар, што пре обавесте ватрогасно спасилачку јединицу на број телефона 193.

За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Одељење за ванредне ситуације у Пријепољу, у наредном периоду, заједно са полицијом, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном, и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.

Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Штаб за Ванредне ситуације Општине Нова Варош

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

požar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.