У недељу 3. марта нова акција превентивних здравствених прегледа

Варошке новине (Р. Поповић) 01. март 2024. године Друштво Коментари

Bolnica (dom zdravlja) u Novoj Varoši Дом здравља (Златар Инфо)

Након двомесечне паузе, у Дому здравља у Новој Вароши настављају се акције превентивних прегледа. У недељу 3. марта грађани и грађанке ће бесплатно, без упута и претходног заказивања, имати прилику да у периоду од 8 до 16 сати обаве ултразвучни преглед штитасте жлезде, као и циљане лабораторијске анализе помоћу којих се лакше дијагностикују поремећаји у раду ове ендокрине жлезде важне за контролу ћелија у организму.

Хормонални статус и ултразвучни преглед штитасте жлезде моћи ћа да ураде како здравствени осигураници, тако и Нововарошани који из неког разлога немају здравствену књижицу, подсећају надлежни у Дому здравља.

-Прегледи ће обухватити одраслу популацију становништва односно жене и мушкарце код којих раније није детектована болест штитасте жлезде.То значи да нису намењени пацијентима који већ болују од поремећаја функције штитне жлезде. Они се већ лече од ове болести уз редовне контролне прегледе и лабораторијске налазе – појашњава др Бранко Поповић, директор Дома здравља у Новој Вароши.

Он апелује на грађане да се што масовније одазову и овој првој по реду акцији превентивних прегледа у 2024. години.

-Превенција и рана дијагностика су од кључног значаја за позитиван исход у лечењу сваке болести, зато је важно да грађани редовно проверавају своје здравствено стање. Требало би, међутим, напоменути да је ово за наше суграђане само додатна прилика да се исконтролишу јер се на превентиви инсистира и у оквиру редовне здравствене заштите становништва – наглашава др Поповић.

Ултразвучни прегледи и контрола хормоналног статуса штитне жлезде (ТСХ тест, ФТ4 и антиреоглобулинска антитела) изазвали су, иначе, највеће интересовање Нововарошана током серије превентивних прегледа организованих у Дому здравља од средине октобра до по почетка децембра прошле године. Од укупно 80 обављених ултразвучних прегледа у овом периоду, чак 39 су се односили на проверу функције штитасте жлезде. Урађено је и 130 специјалистичких прегледа односно циљаних лабораторија на рак простате и дојке, ПСА тестови, липидни и гликемијски статуси, триглицериди, хемоглобин, мерење телесне тежине и слично.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zdravstveni pregled


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.