Моба извукла 40 кубика јапије (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. фебруар 2024. године Друштво Коментари

„На влаци“до стругаре и лагера, на падинама Муртенице (Фото:М. Жунић) „На влаци“до стругаре и лагера, на падинама Муртенице (Фото:М. Жунић)

Подсетили на стари, готово изгубљени обичај горштака: седам рабаџија из четири села дошли у Мочиоце, код пријатеља Милоша Драшковића „Четврта влака Муртенице“ – на Видовдан, на Стражи.

На моби код Милоша Драшковића у селу Мочиоци рабаџије су у четвртак од 9 до 16 сати „на влаци“ извукли 40 или који кубик више јапије из шуме под Буковим долом.

– Захваљујући благој зими започела је сеча, од пре  неколико дана по неко извлачи грађу. Моба је била прво овогодишње окупљање рабаџија и на руку нам је ишло што  земља није смрзла, али је блато отежавало вучење трупаца. Вукло се готово километар, у седам тура - каже Милан Жунић из Кућана.

Као у стара добра времена – моба код  Милоша Драшковића Као у стара добра времена - моба код Милоша Драшковића

На мобу су рабаџије и запреге (седам пари волова и један коњ) стизале камионом, у ато-приколици или пешке, пречицом преко брда Муртенице.  Дошли су из четири села у пето, да помогну пријатељу: Мико Масларевић, Радош Стефановић и Горан Матовић из Ојковице, Милан и Милош Жунић из Кућана, Петар Богићевић из Кокиног Брода и Радош Станојчић из Биоске.

Блага зима омогућила да раније почну сеча и вуча Блага зима омогућила да раније почну сеча и вуча

Подсетили су тако на готово изгубљен обичај солидарности и испомоћи, поготову у тешким сеоским пословима. А овде, у врлетима Старог Влаха, није се могло другачије ни опстати. Важило је правило: „Памти, па врати!“, а нејачи, погорелцима или старима одазивало се и без позива...

Рабаџијо, волове одмори - предах за окрепљење Рабаџијо, волове одмори - предах за окрепљење

И ове године одржаће се такмичења рабаџија, можда већ крајем маја. Највеће одмеравање спремности и снаге запрега биће на Видовдан на Стражи, у Горњој Белој Реци - на „Четвртој влаци Муртенице“.

У дому домаћина – договор за послове и такмичења У дому домаћина - договор за послове и такмичења

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

murtenica rabadžije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.