Адвокатске успомене Богољуба Гачевића

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 22. фебруар 2024. године Култура Коментари

Спорови и распелти – некадашња зграда Суда у Новој Вароши (Фото: Приватна архива) Спорови и распелти – некадашња зграда Суда у Новој Вароши (Фото: Приватна архива)

У књизи "Адвокатске повести" 13 догађаја и прича из нововарошке праксе, с краја прошлог века. Рецезент књиге београдски адвокат Боривоје Боровић.

У библиотекци "Знакови" издавачке куће "Јасен" из Београда крајем 2023. године објављена је књига "Адвокатске повести" београдског адвоката Богољуба Гачевића.

Међу корицама на 250 страна су, како каже Гачевић,  догађаји из нововарошке праксе, с краја прошлог века (1987-2002). Одабрао је 13 занимљивих прича, учествујући као  бранилац у девет кривичних предмета и пуномоћник у четири грађанске парнице.

– Повести које су пред читаоцем, пре свега, представљају аутобиографско одсликавање различитих догађаја поводом којих је аутор узимао учешћа у њиховим расплетима. Зато је ово дело значајно и по фактографији која може послужити сагледавању социјалних и моралних околности у сукобу окошталог правосуђа са традицијом и локалним менталитетом –  сагледавању амбијента у коме аутор своје трагање за правдом усмерава ка уклањању формалистичког приступа специфичним животним приликама – истиче рецензент београдски адвокат Боривоје Боровић и подсећа, поред осталог:

– Књига "Адвокатске повести" представља драгоцено штиво и за стручно читалаштво и за све друге читаоце којима су пружене значајне животне и правне поуке као путоказ како се снаћи у појединим замршеним и изазовним ситуацијама.

Казивања одишу животном свежином Казивања одишу животном свежином

Аутор у књизи првенцу пише о вишегодишњој суданији двојице сељака око коња Мишка и штете у Горњем Трудову, која је стизала и на странице дневне штампе и ТВ екране,  те о одбрани покојног Михаила Мрвића, техничког дирекора „Златарпласта“ у Бистрици у случају пожара који је прогутао фабрику, затим о неколико убистава, саобраћајки и других спорова.

Приче из суднице и са терена необичним казивањем, без обзира на амбијент из којег долазе, одишу животном свежином. Занимљива је оцена једног од рецензената, др Михаила Шћепановића са Филолошког факултета у Београду:

– Гачевићева књига се чита надушак. Као кад жедно грло добије гутљаје здраве, хладне планинске воде, без обзира на то да ли је добија из лимене савице, грнета, пластичне чаше, емајлиране шољице, стакленог бокала или из прегршти жуљевитих руку препланулог косца или орача. 

Првенац - Богољуб Гачевић Првенац - Богољуб Гачевић

Промоције књиге

Београдска промоција књиге биће ускоро у Библиотеци „Вук Караџић“ (поред Студентског града), а затим и у Новој Вароши.

Гачевић најављује две књиге прича из 22 године београдске праксе. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga gačević


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.