Отровница ујела овцу!

Агробизнис (Б. Илић) 19. фебруар 2024. године Природа Коментари

Стадо Петра Ћировића пасло на окућници (Фото: Б. Илић) Стадо Петра Ћировића пасло на окућници (Фото: Б. Илић)

Пролеће у фебруару збунило природу, али и људе. Сунце измамило прве веснике пролећа, али у селу Негбина, чак и змије.

Зиму без снега и мразева не памте ни најстарији планинци са падина Златара и Златибора. Блага зима била је погодна за овчарство, нарoчито у планинским, све празнијим селима, где је овцама било довољно "полагање" сена ујутру и увече, док су остатак дана храну у великој мери могле да пронађу у природи (окућницама, башчама, ливадама), па су домаћини имали прилику да сачувају доста залиха сена, које су протеклог лета припремали за зиму. 

И у планинским селима на обронцима Муртенице, услед "зимског пролећа",  мештани су овце пустали из торова у утрине и летње пашњаке, јер, како кажу, у овом периоду године немају нигде да причине штету, а сваки дан ван штале, на добити је и њима и домаћину.

Необична ситуација са тужним крајем, средином фебруара, догодила се у селу Негбина, код Нове Вароши, у домаћинству Петра Ћировића, када је фебруарско сунце измамило змију, отровницу, која је ујела једну овцу, па је упркос напору ветеринара угинула.

- Увече, када смо намиривали, приметили смо да са овцом нешто није у реду, издвајала се од осталих и највише лежала. Чим смо јој пришли, супруга и ја, видели смо оток на вимену, а затим и место уједа. Све нам је одмах било јасно, осим откуд змија у фебруару, али услед оваквих дневних температура, које не приличе зими, ни то није чудно. - прича нам домаћин Петар.

Мештани у чуду - какав је знак појава змија у фебруару? Мештани у чуду - какав је знак појава змија у фебруару?

У нади да сачувају и излече овцу, одмах су позвали ветеринара, који је са лековима и инекцијама покушавао да јој помогне. У међувремену су позвали и комшију, који зна да "заварчи" рану, као што се некада лечила стока од уједа, када није било ветеринара. На жалост овци није било спаса и наредног дана је угинула. Бела се, како су је домаћини звали, ојагњила пре око месец дана и јагње је почело помало да једе жито и ситно сено.

По претпоставци домаћина, овцу је док је пасла тек по неку недавно изниклу травку, на брегу, недалеко од куће Ћировић, ујела змија, или је овца легла на њу, па се змија само - одбранила. Ћировићи је нису видели, не знају о којој је отровници реч, али су ових дана посебно опрезни да се поново не појави.

Не памти се у селима под Муртеницом да је икада змија у зимским месецима ујела неком нешто од стоке, па су овом причом о судбини Перове овце, зачуђени житељи овог села, као и сам домаћин. Питају се, какав ли је то знак, какво ће бити лето, да ли ће опстати летина и усеви?

Извор: Агробизнис /Б. Илић

   

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ovca zmija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.