Чувати Савине изворе, неговати корене

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 27. јануар 2024. године Друштво Коментари

Дубоки трагови Савиног учења у народу – са школске приредбе (Фото: Д Гагричић) Дубоки трагови Савиног учења у народу – са школске приредбе (Фото: Д Гагричић)

Ђаци и просветари осмољетке у Новој Вароши прославили Савиндан културно-уметнички програм, изложбом цртежа, доделом награда. Школи уручено 10 рачунара – дар Општине. Ни један изостанак није имало 24 ђака.

Ђаци и колектив основне школе „Живко Љујић“ у Новј Вароши су, уз присуство родитеља и представника власти, прославили школску славу Савиндан – културно-уметничким програмом, изложбом ликовних радова, уручењем поклона, доделом награда и ломљењем славског колача.

Химна просветитељу Растку Немањићу - хор школе Химна просветитељу Растку Немањићу - хор школе

Стиховима и игроказима чланови драмско-рецитаторске секције, под руководством професора Снежане Ћирушић и Гордане Боранијашевић, подсетили су на бистре воде Савиних извора, на поуке срочене у животном искуству и народним мудростима, као и на стазе и места која вековима чувају успомену на српског просветитеља.

Галерија - цртали Светог Саву и светилишта Галерија - цртали Светог Саву и светилишта

Хол школе украсили су цртежи Светог Саве и других знаменитих личности, рад чланова ликовне секције коју води Милка Лојаничић. Музички програм припремили су Срђан  Брзаковић, Михаило Живојиновић и Јелена Словић из Музичке школе у Пријепољу, а извели полазници истуреног одељеља, које је од недавно под кровом осмољетке.

Аплаузи за подсећање на Савине изворе и трагове Аплаузи за подсећање на Савине изворе и трагове

Подсећајући да нам је Свети Сава, велики српски просветитељ и заштитник школства, оснивач српске цркве и први архиепископ, оставио трајно наслеђе које надахњује и води наше кораке, директор школе Ристо Поповић осврнуо се на важност образовања и оданости вредностима које Свети Сава симболизује. 

Полазници истуреног одељења Музичке школе Полазници истуреног одељења Музичке школе

– Кроз тежњу ка знању, узорност и пожртвованост, Свети Сава нас подсећа да образовање има моћ да обликује карактер и да осветли пут ка бољем друштву. Он нас подсећа на дубоко укорењене вредности толеранције и међусобног поштовања. Његов просветитељски рад по свом садржају и по својим циљевима и методама по много чему је другачији од онога што се данас подразумева под појмом просвете. Светосавски тип просвете није само прагматично знање и конкретно учење. Он придаје изузетан значај моралном образовању и обликовању људске личности и људске заједнице.

Свети Сава осветлио пут, наслеђе надахњује Свети Сава осветлио пут, наслеђе надахњује

Указујући да школа, као центар образовања и учења, има одговорност да негује духовну баштину и подстиче ученике на постизање високих циљева, Поповић је рекао:

– Данашњи дан није само прилика да славимо Славу, већ да се сетимо пута који смо прошли заједно као школска заједница. Наставници, ви сте ти који свакодневно делите своје знање, надахнуће и посвећеност са ученицима. Родитељи, ви сте ти који подржавате развој своје деце и градите пут ка будућности. Ученици, ви сте носиоци будућности, и у вашим рукама је кључ за даљи развој и напредак. Кроз ово заједничко трагање за знањем, градимо мостове који ће нас повезати са светом, а истовремено негујмо наше корене.

Просветари награђени за прегалаштво Просветари награђени за прегалаштво

Дар Општине школи - 10 рачунара уручио председник Раде Васиљевић Дар Општине школи - 10 рачунара уручио председник Раде Васиљевић

Награђени ученици  

- Није он изгорео» и «Језик Светог Саве» –  биле су теме литерарног конкурса. Прво место освојио је Петар Нешковић из VII/1,   друго место припало је Алеку Мусићу VI/2 и Ксенији Јовановић  VII/2, а треће  ђацима  VI/2 - Ђорђу Миросавићу, Тарику Вејсиловићу и Богдану Буљугићу.

Ломљење колача на крају светковине Ломљење колача на крају светковине

Успех на окружним школским такмичењима постигло је 11 ученика: Нина Бучевац, Огњен Поповић, Љубиша Поповић, Урош Јаковљевић, Ања Попадић, Емина Крџевић, Маша Василић, Кристина Вуковић, Анђела Попадић, Емилија Цупарић и Јован Павловић.

Понос школе - чланови драмско - рецитаторске секције Понос школе - чланови драмско - рецитаторске секције

На школској светковини прочитана су и имена 24 ђака која нису имала ни један изостанак са наставе.

Гости, родитељи и ђаци на шкоској слави Гости, родитељи и ђаци на шкоској слави

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

savindan oš "živko ljujić"


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.