Дај минеру ракију или сито!

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 21. јануар 2024. године Друштво Коментари

Из ХЕ Бистрица потекли први киловати са Увца Првенац: из ХЕ „Бистрица“ 1960. потекли први киловати (Фото: Књига „Нова Варош из старих албума“)

Памте се и препричавају анегдоте са градње хидроцентрала на Увцу. Затирање теренаца и коза. Пушком укочио ваљак. Желбе да добијају мрвице од „златних капи“ и киловата: „Увац ради, Београд се гради!“

Кад  би се суботом увече зачула песма  од Кокиног Брода,  знало се да то кући  у села Старог Влаха долазе градитељи  тунела кроз Китоњу и брана на Увцу. Жене би, причало се,  одмах  успављивале  децу и на  вериге, изнад огњишта,  качиле  бакрач воде за измивање и спремале постељу. Једном приликом, видећи да се пуши вода, муж уморан и припит,  још с врата повика жени:

 – Пристави качамак!

У међуречју Увца и Лима и околини  и после више деценија од градње  хидросистема на Увцу  још се памте и препричавају догодовштине и анегдоте о неимарима,  који су изменили земљопис краја.

Минер Мутавџић, звани Лапић из Сеништа, по повратку из треће смене  свратио код познаника, а послужење мало касни.

– Донеси ту ракију или ми дај сито...?! – повика домаћину

– А што сито?

– Дрхте ми руке, да ти помогнем сијати брашно...

У време насипања бране ХЕ „Кокин Брод“ донета је  одлуку да се укине теренски додатак мештанима, који су путовали из околних села, а 

да остане службеницима и  инжењерима. Једини члан Радничког савета од мештана Иван Вићевић, звани Јашар, у брк је скресао   Мишу Радивијевићу,  директору градње:

– 'Оћете нас сељаке и раднике да затрете, к'о што сте козе утрли...!

Неимари изменили земљопис  Старог Влаха Неимари изменили земљопис Старог Влаха

На градилишту ХЕ „Потпећ“ мангупи у свитање покрену ваљак. Уплашени стражар „Хидротехнике“, Јован Лапчевић, из Рутоша,  није знао да угаси машину, па са упереном пушком М-48 излети на пут Нова  Варош – Прибој  и зуастављајући пун аутобус, нареди возачу:

–  Искачи и кочи ваљак, оде у Лим...!

 У селима којима је највеће, Златарско језеро, потопило њиве, шуме, ливаде и изворе,  сељацио су се жалили да су остали заточеници језера. Једном приликом је представник „Лимских ХЕ“ нашироко објашњавао шта је све изграђено захваљујући преграђивању Увца.

Рабаџије из корита Лима извлачили шљунак Рабаџије из корита Лима извлачили шљунак

– То је мало према лепоти и благу које смо изгубили...?! – прекиде га један од последњих становника Трудова. – Језера су поделила Општину на два дела, села остала у беспућу... Ево, годинама добијамо само мрвице од киловата струје...? – Увац ради, Београд се гради..,!

Оптужен да је провокатор и да узнемирава јавност,  сутрадан се у станици  милиције бранио:

– Само сам обавештавао народ! Први агрегат у ХЕ "Бистрица" пуштен је у рад  23. јануара 1960. године. Са турбине првенца на Увцу струја је потекла - право за Београд...!

Група Bарошана расправља у ресторану „Златар“ што су недуго после градње на левку (уливној шахти) бране ХЕ „Увац“ у Растокама отклањани пропусти градитеља.

– Није примењен фактор У! – огласи се стари инжињер Радомир Лале Ђековић.

Загледају се они, думају шта би то могло бити, кад ће Лале:

– Видите, бране у Кокином Броду и Радоињи: све стоји као саливено! Онда је сваки десети међу грађевинцима био Удбаш, а није се знало кад стиже контрола из Београда...?!

Силне машине - градња ХЕ Увац На градилишту ХЕ Увац на Растокама

Грађевински радник Драгољуб Зорић, Бабан, сиромашак из Кокиног Брода, никад у електрану није ушао блатњаве обуће, већ је чизме изувао испред, говорећи: 

– Нећу да блатим кућу из које љеба једем..! 

Када му је на прослави  „Лимских  ХЕ“ додељена захвалница, а једном директору новчана награда, предложио му је трампу пред званицама.

– Ево вама ово директоре, а мене дајте паре!

Кокин Брод - насеље у котлини, на левој обали Увца, градилиште бране Кокин Брод - насеље у котлини, на левој обали Увца, градилиште бране

Памет се не купује  

Златиборац Станоје Бућић, звани Бућа, комерцијалиста у „Лимским ХЕ“, знао је да често на земљу спусти мудроване и бунџије, самоуправљаче: 

– Могу да ти повећам плату, помогнем око стана, да добијеш боље радно место... Позајмићу ти и паре, знам да ћеш вратити. Једино не могу да ти помогнем за памет. Tо се не купује...!

Заточеници -  села у залеђу Златарског језера у беспућу Заточеници - села у залеђу Златарског језера у беспућу

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

anegdote he uvac


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.