Прослављена ктиторска слава Дубнице

milesevskaeparhija.rs 27. децембар 2023. године Друштво Коментари

Обележен дан свештеномученика и патријарха Гаврила Рашковића (Фото Милешевска епархија) Обележен дан свештеномученика и патријарха Гаврила Рашковића (Фото Милешевска епархија)

У манастиру Свете Тројице у Божетићима свету архијерејску литургију служио епископ милешевски Атанасије.

Поводом ктиторске славе, Светог свештеномученика Гаврила, Патријарха српског, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у уторак 26. децембра 2023. године, Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Дубници, код Нове Вароши. Саслуживали су настојатељ манастира Светог Николе у Прибојској Бањи игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Славске дарове, који су након заамвоне молитве освештани, припремили су Милош и Милан Зорић.

  Домаћини славе Милош и Милан Зорић Домаћини славе Милош и Милан Зорић

Честитајући свима празник и ктиторску славу, Епископ Атанасије је, у пастирској беседи, рекао: – Настављамо да се молимо Богу да Бог испуни наше молитве. Нека буде на здравље и спасење наше мољење, и посебно Свето Причешће Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа, да животвори у нашем бићу, нашем целом животу.

– Наш животни пут је прокрчен и осветљен. Једино шта остаје да се провери, и да се увек проверава, јесте колико ми тим прокрченим путем чврсто ходимо и колико сигурно ходимо, да ли ходимо брзо, да ли заостајемо, да се неко не губи.

Ктиторска слава манастира Дубница

Владика је сабране подсетио на светитеља кога прослављамо, Светог свештеномученика Гаврила, Патријарха српског, на његов врлински живот и страдања која је претрпео ради вере православне, ради нашег народа српског али и других који су живели на овим просторима: – Живео је у тешком ропству агарјанском. Многи су изгубљени у оно време, многи нису издржали, опстали су само најјачи духом, они који су најчвршћи били у вери.

Ктиторска слава манастира Дубница

– Потребно је себе проверавати, колико ту нашу веру православну познајемо. Да ли знамо Символ вере, исповедање вере православне, и колико се у животу управљамо према њему. Апостол Павле, данас смо о томе читали, позива да се угледамо на веру оних који су чврсто у вери стајали и светлели, и посебно да обратимо пажњу на то какав су они закључак дали у своме животу. Како су светлели вером истинитом до краја, по целоме путу свога живота.

Ктиторска слава манастира Дубница

– Свети Патријарх Гаврило је оставио спомен чврсте вере хришћанске, православне, и ми га прослављамо, изражавамо захвалност за његово дело и молимо се њему да се моли Господу да и нама дâ чврсто стајање у вери православној и живот по вери, нагласио је Епископ Атанасије.

Домаћини славе приредили су и славску трпезу љубави за све сабране. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

manastir dubnica ktitorska slava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.