Комплет лепиња проглашена најбољим доручком на свету

Mondo/zoomue.rs 15. децембар 2023. године Друштво Коментари

Комплет лепиња Комплет лепиња (zoomue.rs)

На сајту Тасте Атлас, специјализованом за гурманлуке, у категорији најбољи доручак на свету српско јело комплет лепиња заузело је прво место. Конкуренција је била јака, од чак 100 јела, а специјалитет из Ужица нашао се на врху листе. Комплет лепиња освојила је прво место са убедљивом оценом од 4.8, од максималних 5.

На сајту се наводи “ да се ово јело састоји од традиционалног сомуна (лепиње) који се пресече на пола, премаже кајмаком и прелије јајетом. Комбинација се кратко пече и треба је залити претопом од печења. Комплет лепиња се традиционално везује за Ужице и Златибор. Верује се да је настала негде пре Другог светског рата, а име је 2005.године званично регистровао и заштитио Драган Лазић, садашњи власник пекаре Код Шуљаге у Ужицу.

Комплет лепиња се традиционално везује за Ужице. Осим ужичке лепиње на овом списку налазе се још нека српска јела попут бурека са сиром који је заузео 27. место, а потом и гибанице која је на 75 месту на листи. Такође, на овој листи је било доста деликатеса из Босне, Хрватске, Бугарске и Румуније.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

komplet lepinja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.