Дабогда телефон пунио на музилици

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. новембар 2023. године Друштво Коментари

Колико коштају штете и зимске оправке електро мреже (Фото: РТС) Колико коштају штете и зимске оправке електро мреже (Фото: РТС)

Кад нестане струје планинке музу краве уз помоћ агрегата, а домаћини допуњују батерије мобилног. Многа питања ноћна мора, а једно их мучи годинама: „Могу ли држава и власт нешто учинити да не пада дрвеће на бандере, да се не кидају жице и стално трпимо штете....?!“

– Е, дабогда телефон пунио на музилици...!

Пошалица или клетва? – како се узме... Неком мука, другом разбибрига...

У дане минулог викенда и почетком недеље, када су села била у мраку, нека три дана уз свеће и петролејке, а у засеоцима под Муртеницом и Смудиногама  и четврто јутро дочекали без електрике – мука је, поред осталог, било допунти батерије мобилног телефона.

Без електрике и по три - четири дана Без електрике и по три - четири дана

Најлакше је било у домаћинствима, оним боље стојећим и са више стоке, где имају агрегате и укључују их за мужу крава. Тада се пунило и „сокоћало“, једина веза са светом  у врлетима и недођијама, под условим да тамо има сигнала...

У неким засеоцима су морали да табанају до комшија или су штедели на позивима, очекујући долазак струје. За једног кажу да је скраћивао разговоре и гасио апарат, јер су га шерети, дангубни у дугој ноћи, сваки час зивкали и питали „кад ће ићи у задругу?“, те „колико школа има ђака?“...Једном из руководства месне заједнице су поручивали: „Није нас изненадио снег, него мећава...!“

Може ли дежурни у Штабу да замени глуве телефоне Може ли дежурни у Штабу да замени глуве телефоне

– Тек иду Мара и сватови! – подсећају вазда опрезни планинци, дајући на знање да је последња мећава само опоменула  да је зима стигла по календару и да треба претрести списак неопходних ствари и послова да се спремно дочека нови  кијамет. Многа питања су им ноћна мора, а два избијају у први план:

– Шта држава и власт могу учинити да нас кроз годину дана исто не снађе, да не пада дрвеће на стубове, да не пуцају бандере и кидају се жице под теретом влажног снега и леда...? Па колико то само кошта и домаћинства и државу...? Да нам је знати како то раде, у Алпима, Норвешкој, имају ли они стабилно снабдевање струјом....?

Тек иду мара и сватови - зима само опоменула Тек иду Mара и сватови - зима само опоменула

Суочени са „глувим телефонима“ и оскудним информацијама минулих дана, у селима имају предлог:

– Зашто се у данима невремена у Општински штаб за елементарне непогоде не би сливали подаци из комуналних и зимских служби одржавања, а дежурни увек била на услузи. Тај „сервис грађана“  би пружао информације, на приомер, о проходности путева, акцијама чишћења, кваровима на електро и водоводној мрежи...Ваљало би, можда, увести и верзију сајта, који би из сата у сат објављивао информације...?

Стара мудрост каже: „Кад певам, могу и сам, помози ми у невољи... 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.