Трудовачко врело чека црпну станицу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 11. новембар 2023. године Друштво Коментари

До лета креће уз брдо - Трудовачко врело, суза Чемернице (Фото:  Д. Гагричић) До лета креће уз брдо - Трудовачко врело, суза Чемернице (Фото: Д. Гагричић)

Потписан уговор за градњу црпне станице у луци на ушћу речице Врело у Тисовицу и металног цевовода од 1.100 метара. Вода ће у Божетићима потећи крајем пролећа – најављује Раде Васиљевић, председник Општине.

Да би врело Трудовачке реке кренуло уз брдо и вода потекла у Божетићима треба да се изграде црпна станица у луци на ушћу Врела (речице из центра Штиткова) у Тисовицу и цевовод од 1.100 метара.

– Са ужичком формом „Дом екстра“, која је на челу конзорцијума извођача, потписан је уговор вредан 48 милиона динара. Они треба да изграде објекат за машинско и електропостројење, набаве увозне пумпе, као и поставе метални цевовод, којим ће се вода са коте 936 избацивати на Поповића брдо у Божетићима (наспрам Боровите главице), на висину од 1.207 метара - каже Раде Васиљевић, председник Општине.

Каптажа на врелу у Горњем Трудову (Приватна архива) Каптажа на врелу у Горњем Трудову (Приватна архива)

Већ су, каже Васиљевић, завршени радови на каптажи врела у Горњем Трудову, као и на резервоарима на Поповића и Божовом брду. У највишу тачку водовода (1.270  метара) пумпаће се трећина воде, како би је природним падом добила домаћинства на вишим котама.

Постројења на Поповића брду, на коти 1.207 (Фото Б. Јовановић) Постројења на Поповића брду, на коти 1.207 (Фото Б. Јовановић)

Радници фирме „Вилелектро“ из Земуна, кооперанта „Хидротана“ из Београда, главног извођача радова, током недеље изводили су електроинсталатерске радове у постројењу  на Поповића брду. Према речима Божидара Јовановића, руководиоца радова, поред доводних каблова за пумпе и другу опрему,  уградили су расвету, али и громобранске  инсталације. 

– Темпо радова ужичке фирме зависиће од временских прилика и пристизања опреме и очекујем да ће вода потећи крајем пролећа – истиче Васиљевић.

Окончани електроинсталатерски радови у Божетићима Окончани електроинсталатерски радови у Божетићима

Током зиме требало би обавити припреме за радове на развођењу воде, пре свега, у Божетићима, Буковику и делу Дебеље, а затим и у осталим подручјима. Неопходно је и да се наставе припреме за одовођење воде на Златар и у Нову Варош.

Да ли ће се и кад заборавити изрека: „Отегло се к'о божетички водовод!?“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vodovod trudovačko vrelo


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.