После мазута - језеро!

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. новембар 2023. године Друштво Коментари

Ново „нафтно поље“ – шахта код солитара  (Фото: Д. Гагричић) Ново „нафтно поље“ – шахта код солитара (Фото: Д. Гагричић)

Још није прочишћена шахта на паркингу, где се 25. октобра излио мазут намењен котларници „Енергије“ на Браношевцу. Забринути станари затражили интервенцију председника Општине и Општинског већа.

Ни две недеље од како се при претакању из ауто-цистерне у резервоар котларнице  „Енергије“ на Браношевцу - излио мазут на паркинг стамбене зграде и у шахту кишнице – није прочишћен одвод површинских вода.  

Као и приликом киша минулих дана, и јутрос је освануло језеро иза зграде у Улици Филипа Вишњића, где је шахта која је купила површинске воде. Са асфалта око зачепљене  шахте вода се, са масним мрљама, повуче после више сати, а станари каже да део пију пукотине у асфалту и поред потпорног зида где је подстаница „Енергије“.

Прошле недеље је вакум-пумпа фирме из Змајева, код Ноог Сада, извлачила мазут из шахте удаљене преко 5о метара од места еколошког инцидента и проичињене штете. У прва два дана ове недеље радници „Енергије“ наставили су посао, извлачећи мазут кантама и сипајући га у пластичну цистерну.

Станари стрепе од  већих падавина Станари стрепе од  већих падавина

Станари више и не помињу чишћење паркинга, те улице и травнатих терена, на којима се развлачио мазут, те колика је штета, већ од општинских власти траже интервенцију да се прочисти одвод површинских вода. Страхујући од већих падавина и снега и да вода не продре у подруме зграде, подсећајући да су тамо инсталације и кућиште лифта, а неки имају и зимницу.

– Па зар нам је и ово требало?! Треба још и да се бавимо последицама овог немара у свој муци и обавезама око радова на водоводу са Трудовачке реке и свим другим пројектима важним за целу Општину. А зима је на прагу? !– огорчен је Радосав Васиљевић, председник Општине.

Јутрос је, умирујући представнике забринутих станара, поручио, обећавајући још једну интервенцију, после оних након посете Браношевцу 1. новембра:

– Ево, зваћу их за који час, да то оспособе, како знају и умеју, да се не чека зима...!

 Где су скице инсталација? 

Данима је трајала потрага за скицама подземних инсталација четири солитера на Браношевцу, чак су звали и градитдеље с почетка 90-тих година прошлог века ка покажу куда воде цеви до шахти...?!

Трагови отицања мазута из резервоара 25. октобра Трагови отицања мазута из резервоара 25. октобра

Незванично се сазнаје да Варош нема катастарских  инсталиација водовода и канализације, нити то ко тражи да се сними, иако је то законска обавеза од пре пола века и коју годину?! Једини се снимају водови струје и телефона...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

branoševac mazut


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.