У ХЕ „Потпећ“ - 4. агрегат

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 04. новембар 2023. године Друштво Коментари

Прелив -  Киловати одлазе у неповрат на ХЕ „Потпећ“ Киловати у неповрат одлазе при већем водостају (Фото: Д. Гагричић)

У новој машинској згради, 117 метара низводно од бране, биће агрегат снаге 12,7 мегавата. Градиће се тунел пречника 3,2 метра. Напролеће тендер за радове - најављује ЕПС.

ХЕ „Потпећ“ на Лиму добиће 4. агрегат, снаге 12,7 мегавата, који ће производњу струје повећати за око 15,2 гигават-часова годишње.

Нови агрегат биће у новој машинској згради, 117 метара низводно од бране. Вода ће на турбину стизати тунелом пречника 3,2 метра и укопаним на дубини од 19 метара.

ХЕ „Потпећ“ у системи „Лимских  ХЕ“, са три агрегата снаге 54  мегавата, изграђена је 1967. године, на десној обали Лима, око пет километара узводно од Прибоја. Бетонска гравитациона брана висока је 46 метар , са акумулацијом од око 27,5 милиона кубних метара воде.

Дуже од три деценије је помињан овај подухват, како у најавама челника ЕПС-а и представаника државе, тако и у одговорима на питања новинара. Наглашавало се коришћење воде Лима, која при већем дотоку, у време киша и топљења снега, прелива преко бране. Сада се истиче и да 4. агрегат треба да буде на мреже далековода пре почетка ревитализације агрегата и тако замени производну јединицу коју у том тренутку буду запосели мајстори и инжењери.

Инвестиције у нове киловате – брана на Лиму Инвестиције у нове киловате - брана на Лиму

За овај пројекат се, према најавама из ЕПС-а и писању медија, усаглашава тендерска документација у складу са процедурама Европске инвестиционе банке и Европске бнанке за обнову и развој. Очекује се да ће краја ове године бити завршена  документација, а тендер за изградњу 4.агргата, уз реваитачлизацију постојећа три бити расписан у другом кварталу 2024. године.

Учинак ерозије у језеру  

Лимско језеро је на удару ерозије и немара. Притоке и Лим у језеро доносе велике количине ерозивних наноса, који се спирају са стрмих терена сливног подручја, а таложе се и земља и грађевински матаријал који на обале довозе фирме и појединци.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

agregat he potpeć


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.