Венци у славу јунака

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 01. новембар 2023. године Друштво Коментари

Почасти у славу 1.200 палих ратника - Раде Васиљевић и Маријана Ђокић (Фото: Д. Гагричић) Почасти у славу 1.200 палих ратника - Раде Васиљевић и Маријана Ђокић (Фото: Д. Гагричић)

Одата пошта пред белезима ратницима 1912-1918. и војводи Петру Бојовићу, поводом 111- годишњице ослобођења Нове Вароши од Турака, 1. новембра 1912.

На Тргу војводе Петра Бојовића одате су почасти јунацима, поводом Дана општине и 111-годишњице ослобођења Нове Вароши од Турака, 1. новембра 1912. године.

На белег 1.200 ратника, који су животе дали за слободу Србије у ратовима од 1912. до 1918. године, као и на скулптуру војводе Петра Бојовића, учесника шест ратова Србије,  венце су положили  Радосав Васиљевић, председник Општине и Маријана Ђокић, помоћник председника Општине за привреду и локални економски реазвој и представници  удружења која негују традиције ослободилаца.

Подсећајући на јунаке који су нам оставили слободу, председник Васиљевић је рекао да немамо право на заборав, већ се морамо  одуживати и неговати сећање. Уз одавање признања онима који су се  годинама залагали за обнављање памћења и подизање два белега на Тргу, Васиљевић је истакао да је у плану уређење међупростора између два споменика и дела Трга војводе Петра Бојовића, као и да се више не сме направити пропуст да изостане садња цвећа крај белега најзнаменитијем Старовлашанину, као што је био случај летос?!

Захвалност војводи Бојовићу - чланови удружења за неговање традиција Захвалност војводи Бојовићу - чланови удружења за неговање традиција

Општински празник - 1. новембар, као најзначајнији историјски датум Општине, слави се од 1999. године, у знак сећања на поход Јаворске бригаде, која је у Првом балканском рату ослободила западни део Рашке области - увачки део Старог Влаха и Полимље.

Јаворска бригада Српске војске под командом потпуковника Миливоја Анђелковића – Кајафе, прешла је границу на Јавору 19. октобра, и потпомогнута устаничким четама и комитама, ноћу између 20. и 21. октобра, освојила Калипоље. У Сјеници је, после огорчених борби, бела застава истакнута 25. октобра, Пријепоље је ослобођено 27. октобра, на Свету Петку, Пљевља већ сутрадан, па Нова Варош 1. новембра, а пет дана касније и Прибој. 

– Кључну улогу у ослобађању Нове Вароши и Прибоја одиграле су устаничке комитске групе, које су још пре почетка Првог балканског рата практично пресекле везу између турских посада у овим варошицама и њиховим пограничним јединицама, а када је рат почео присилиле су те јединице да напусте пограничне карауле и овладале граничним фронтом на правцу Ужице – Кокин Брод – Нова Варош, који је затворио 4. пук  III позива“ - пише др Саво Скоко.

Обнављати памћење и неговати сећање -  дуг нараштаја Обнављати памћење и неговати сећање - дуг нараштаја

Турска посада у Новој Вароши је била у обручу пошто је командант 4. пука III позива потпуковник Миљко Поповић са три батаљона и једном позицијском батеријом опколио Нову Варош и њене представнике позвао на предају. Паланка је ослобођена „без ране и мртве главе“ уласком 4. ужичког пука III позива, а 284 турска војника и пет официра под стражом одведено у Ужице“. 

Крајпуташки белег на Тргу

Пре 11 година, поводом обележавања 100-годишњице ослобођења Старог Влаха, 1. новембра 2012. године, откривен је мермерни споменик у славу 1.200 палих у ратовима  1912-1918.

Академски вајар Небојша Савовић – Нес, из Горњег Милановца, крајпуташким белегом оживео је та судбоносна времена – у камену су крстолики отвор који води кући и голуб као симбол слободе са крајпуташа...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dan opštine počasti junacima


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.