Слобода сванула са Јавора

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 31. октобар 2023. године Друштво Коментари

Српска царинарница и караула на Јавору 1912. (Фото: Збирка Библиотеке) Караула и граница на Јавору до 1912.

Пре 111 година, у Првом балканском рату, од турског ропства ослобођена је Рашка област. Учитељ Јеврем Чакаревић оставио за поколења и памћење песму у десетерцу о победоносном походу српске војске 1912. године. Објављујемо „Излазак из тамнице“ – 7. наставак фељтона „Освајање слободе 1912.“ из „Златарских новости“ (2012) и књиге „Дозивање предака“ (2015), која је на нашем порталу у „Ризници“, у електронској верзији.

Један  од сведока слободе или, како се  ада говорило, “доласка Србије”– учитељ Јеврем Чакаревић (1857-1937, рођен у Штиткову ), народни гуслар, сакупљач  песама и песник, – ратне 1912. године спевао је на Јавору песму “Бој на Сјеници и заузеће Пријепоља, Пљеваља и Нове Вароши”, коју је већ 1913. године објавио у Београду као посебно издање. У песми је, како то записа познавалац прилика и народног стваралаштва Добрило Аранитовић, “језиком аутентичне народне поезије, хронолошки вјерно али не и сувопарно, описан ток догађаја али дата и њихова интерпретација”. Чакаревић најпре описује неподношљиво стање српског народа под Турцима које се граничи са очајем и безнађем. Српски прваци пишу краљу од Србије:

Господару, ако Бога знадеш,

Већ је дошло последље вријеме,

Турски зулум сносит’ не можемо,

Нит’ се може више србовати, 

Нити даду Турци живовати, 

Нит’ живјети нити робовати.

Ил’ је реда у свијет побећи,

Ил’ је реда вјеру мијењати,

Ил’ је реда у воду скакати

Више, краљу, дурат’ не можемо!

Десетерац учитеља и гуслара Јеврема Чакаревића Десетерац учитеља и гуслара Јеврема Чакаревића

И  Чакаревић, попут Филипа Вишњића, набраја “сечу старорашких кнезова”, заправо виђенијих људи, свештеника и трговаца. Младотурски режим прегао је да расели Србе и  досели мухаџере, да угуши сваку побуну и отпор, да отоманизује  хришански живаљ. Турци насрћу на живот и част, на имовину, цркву и свештенике..

Не може се вако живовати,

Нит’ се море назор умријети.

Земља тврда, а небо високо,

Нит’ се има коме пожалити;

Нит’ се има у шта поуздати;

Ево има тридесет година,

Како нама из Србије кажу:

“Надајте се скоро ћемо доћи”.

Надасмо се тридесет година, 

Надасмо се не унадасмо се, 

Па смо сваку изгубили наду,

Сваку наду, сем Бога једнога.

Скуп народних првака пет срезова  на Јавору 1912. године Устаници - скуп народних првака пет срезова на Јавору 1912. године

Браћа донела слободу   

Кад су краљу (Петру Карађорђевићу) жалбе додијале и кад је  чуо речи проте Милана Ђурића: “Дижи војску, ајде на Турчина, већ је дошла у подгрлац душа, ту нам више размицања нема”, он издаје ратни задатак Миливоју Анђелковићу – Кајафи, команданту Јаворске бригаде Српске војске, да пређе границу на Јавору.

Миливоје Анђелковић Кајафа, командант Јаворске бригаде Српске воске Миливоје Анђелковић Кајафа, командант Јаворске бригаде Српске воске

После крвавих борби у Калипољу, на Лесковцу, Брезаку и Лупоглаву, где су српске батерије разориле шанчеве, а пешадија бајонетима заузимала ровове и бусије, Турци су у Сјеничко поље изнели бели барјак, а у граду је одушевљење које песник казује стиховима:

Боже мили, да дивна састанка:

Кад се Срби с војском састадоше,

Женско, мушко, све је потрчало,

Те с народ с војницима љуби,

Па им ките коње и оружје,

Па им пушке и топове љубе.

У песми се, како истиче Добрило Аранитовић у раду “Живот нашег народа под Турцима у предвечерје балканског рата у радовима књижевника”, успешно комбинују описи догађаја са описом стања у турским таборима стављеним пред ултиматум да се покоре победничкој српској војсци и усталој раји.

Рају нико уставит’ не може.

У раје је премного оружја, 

А на вас се ускосила раја,

Прштите је пет стотин’ година.

Кад устане кука и мотика,

Кад са рала раоници цикну,

Та се сила не уставља шале

Та ће сила вама додијати, 

И огњишта ваша раскопати

Платићете и главом и малом,

Предајте се, не гините лудо!

Српска артиљерија у Првом балканском рату Српска артиљерија у Првом балканском рату

Испуњен завет поколења   

Када су нововарошки турски прваци дознали да су се предала Пљевља и Пријепоље, а да то и њима предстоји, настаје ситуација коју Чакаревић описује у стилу великих епских мајстора:

Сви су Турци ником поникнули,

А у црну земљу погледали.

Неки хуче, а неки јауче,

Неки чупа перчин са врх главе;

Неки стеже зубе и вилице,

Неки пљеште по кољену руком;

Од Турака неки говораше:

“Алах билах, лијепог ли дина,

Да ј’ Мухамед дошо из xенета,

Па ми казо да ће вако бити,

Ја му не бих мого вјеровати!

Оставаљјући за поколења и памћење песму  о победоносном походу српске војске, потпомогнуте устаницима и комитама, када је испуњена заветна мисао многих поколења, Чакаревић песму завршава стиховима:

Србин пјева, куда гођ се крене:

”Вала Богу и Богородици,

И нашему од Србије Краљу,

Кад је вако Турке поломио,

Те не куца турска узенгија;

Чекали смо пет стотин година,

Чекали смо и Бога молили,

Да нам браћа у походе дођу.

Што молисмо, Бога домолисмо,

Што жељесмо, ето дочекасмо”.

                                                 

Друго издање песме  

Књигу „Бој на Сјеници и ослобођење Пријепоља, Пљеваља, Нове Вароши и Прибоја 1912. године“ штампао је 2012. године пријепољски Дом културе, дајући допринос обележавању века слободе. Књигу је приредио Добрило Аранитовић, уз предговор „Један аутентичан епски глас о ослобођењу Рашке области 1912. године“ , речник мање познатих речи и фотографије тог времена.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.