Општина неће да руши на Златару по налогу Србијашума

ppmedia.rs 27. октобар 2023. године Друштво Коментари

Сумњају у мотиве: Челници владајуће коалиције, фото: А.Ровчанин Сумњају у мотиве: Челници владајуће коалиције, фото: А.Ровчанин

Управа јавног предузећа „Србијашуме“ из Београда наложила је Општини Нова Варош да хитно уклони тек изграђену расвету и постављене клупе у централној туристичкој зони на Златару.

У локалној самоуправи су непријатно изненађени оваквим, како кажу апсурдним захтевом, јер је јавна расвета постављена о трошку државе.

На синоћ хитно заказаној конференцији за медије, челници владајуће коалиције поручили су да неће поступити по налогу Србијашума и да ће се у интересу грађана свим правним средствима и кроз институције борити против овог и сличних захтева. Изражавају и сумњу да је повод за овако оштру и непримерену реакцију „Србијашума“ био тај што је локална власт „стопирала“ покушај надлежних у овом јавном предузећу да се најатрактивније парцеле на Бабића Брду уступе појединцу у замену за неупоредиво мање вредно земљиште у Kосатици.

-Сва инфраструктура на Златару ради се у циљу унапређења туристичке понуде и садржаја, а у ширем контексту развоја читаве заједнице, те нам тако не пада на памет да рушимо већ изграђено. Јавна расвета и мобилијар, као и неколико брвнара у „срцу“ Златара изграђени су у оквиру пројекта који је добио „зелено светло“ и средства Министарства туризма, и само су једна фаза у комплетном уређењу централне туристичке зоне – појаснио је на конференцији за медије председник општине Радосав Васиљевић.

Златар (Фото: ПП Медиа) Фото: ПП Медиа

Он подсећа да је овај део Златара државни ресурс уступљен Србијашумама само на коришћење, а не и у власништво.

-Kако је могуће да једно предузеће под државном „капом“, у овом случају „Србијашуме“, захтева рушење инфраструктуре чију је изградњу финансирала такође држава и ако нешто није било у реду, зашто нису реаговали у самом старту, већ су чекали да радови буду готово комплетно завршени – пита председник Скупштине др Бранко Поповић.

Све су прилике, међутим, да је налог за уклањање расвете и клупа био само „окидач“ у новонасталом конфликту ове две стране. Први „шумови“ на релацији Општина – Србијашуме почели још крајем августа ове године, када су општински челници добили сазнање да је приватно лице из Нове Вароши понудило овом јавном предузећу размену земљишта и то тако што за најатрактивнију локацију на Бабића брду, на простору од 2,82 хектара, грубо процењену на око три милиона евра, нуди своје пашњаке и шуму треће и четврте категорије у селу Kосатица!

Овај на прву „лопту“ бесмислен предлог, директор Јавног предузећа за газдовање шумама Игор Брауновић (на кога је нововарошка власт, чини се, највише љута) не схвата баш толико неозбиљно јер решењем од 13.септембра ове године формира петочлану комисију, на челу са Миленком Станишићем, са задатком да утврди чињенице и оправданост захтева приспелог из Нове Вароши.

 -Према нашим сазнањима комисија није на прави начин одрадила свој посао. Они јесу констатовали катастарско стање из дописа, али нигде нема извештаја о процени вредности шуме односно земљишта, што би, ваљда, требало да буде кључни параметар на основу кога би се уопште разматрала размена – тврде у владајућој коалицији, чији окосницу чине Српска напредна странка и  ГГ „Нови људи за Нову Варош“.

Златар Фото: ПП Медиа Фото: ПП Медиа

Додатну сумњу подгрејала је и информација да је предлог о разменивању земљишта односно разматрање извештаја комисије најпре уврштен, а потом и скинут са дневног реда недавно одржане седнице Надзорног одбора предузећа.

Власт каже да све ово време није седела „скрштених руку“ већ је благовремено реаговала како би се спречио евентуални најцрњи сценарио класичне отимачине јавног добра и тиме нарушили интереси општине и њених грађана.

Тако је и локална самоуправа упутила допис директору Србијашума Игору Брауновићу, Надзорном одбору овог јавног предузећа, али и кабинету председника државе Александра Вучића, са предлогом да се у општем јавном интересу заустави поступак по предлогу појединца из Нове Вароши и започне разматрање предлога Општине, која за „спорну“ парцелу на Златару у размену нуди земљиште у селу Трудово, а по, како се наводи у допису, знатно повољнијим условима.

У образложењу још стоји да би локална самоуправа у овом делу туристичке зоне на Златару, која је својеврсна „енкава“ окружена са свих страна општинским земљиштем, изградила и додатне пешачке стазе са расветом и мобилијаром, а у складу са важећим урбанистичким планом којим је предвиђено да се овај простор претвори у модерни парковски комплекс, а не „полигон“ за изградњу нових објеката.

-Имамо обећање из врха државе да ће Општина добити позитиван одговор у могућем процесу размене земљишта. Зато нећемо ништа рушити док чекамо одговор надлежних, уз уверење да би такав поступак у најмању руку био штетан, посебно имајући у виду да је та инстраструктура грађена државним новцем. Морам да напоменем да смо до сада имали врло коректну сарадњу са „Србијашумама“ и зато нас је изненадио овај најновији допис, али и забринула дешавања у последња два и по месеца. Не оптужујемо и не прејудицирамо, али имамо право са сумњамо и да реагујемо како бисмо предупредили евентуалне одлуке штетне по интересе локалне заједнице – наглашава др Бранко Бјелић, заменик председника општине.

Kакав ће бити епилог спорења „Србијашума“ и Општине, остаје да се види у наредном периоду, а како је речено на брифингу за новинаре, и одборници СО ће бити детаљније упознати са информацијама на ову тему, највероватније у оквиру допунске тачке на седници локалног парламента, заказаној за понедељак 30.октобра.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar rušenje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.