Шта Варош губи проласком ауто - пута?

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 25. октобар 2023. године Друштво Коментари

Опасности вребају поред Златарског језера - Матијевића кривина (Фото: Станко Голубовић) Опасности вребају поред Златарског језера - Матијевића кривина (Фото: Станко Голубовић)

Ауто-пут долином Моравице и преко Пештери одвући ће реку намерника и друмских крстарица. Деоница од Кокиног Брода до Нове Вароши – најлошија на траси од Београда до јужног Јадрана. Има ли ко, хоће ли и уме ли да покрене реконструкцију десетак километара пута...?!

Шта ће Нова Варош изгубити проласком ауто-пута  за јужни Јадран преко Ивањице и Пештерске висоравни...?!? Како и чиме то надокнадити? И кад ће се реконструисати  деоница магистрале Кокин Брод – Нова Варош...?!

Ова питања су од изузетног значаја за Нову Варош и Стари Влах, јер ће им  у великој мери одредити судбину и будућност. Зебње су оправдане, јер је Нова Варош готово остала без индустрије, одавно је изгубила корак са комшијама у развоју и друштвеном стандарду, а демографи су неумољиви – кажу да ће општина 2050. године бити међу оних 50 у Србији што ће спасти на 5.000 становника...?! А зна се да инвеститори неће „преко Увца“ и то из више разлога...

Улегнућа и пукотине на коловозу долином Злошнице Улегнућа и пукотине на коловозу долином Злошнице

Ауто-пут  долином Моравице и преко Пештери одвући ће реку намерника и друмских крстарица. Садашња „жила куцавица“ краја  ће игзгубити улогу, а Нова Варош остати без дела прихода и бити – крајпуташка паланка! 

У кривини код Суљине чесме ограничење вожње на 30 км У кривини код Суљине чесме ограничење вожње на 30 км

Време ће показати колико је оправдана забринутост да ће некадашња магистрала бити нижег ранга, са мањим бројем возила и нижим степеном бриге о одржавању и ангажовању механизације? А чињенице су да неке деонице чекају путаре и да нема најава радова... 

Нема возача који неће посведочити да је деоница од Кокиног Брода до Нове  Вароши, баш на средокраћи пута од српске престонице до мора – најлошија на траси! Она је „црна тачка“ западне Србије, па је многи, ако могу, заобилазе. 

Одрон у Злошници, крајем маја 2023. ( Фото: Принтскрин) Одрон у Злошници, крајем маја 2023. ( Фото: Принтскрин)

Статистика надлежних, путара и надзора, тврди да су најчешћи узроци удеса долином Злошнице и слетања у Златарско језеро - журба, умор и брзина, а најмање стање пута. С друге стране, пак, возачи, путници и породице оних чије се путовање овде завршило, а језерске дубине крију тајне и судбине, кажу да данак узимају опасне кривине и узан и на појединим местима клизав коловоз, да намернике вребају чести одрони камена или пад дрвећа на магистралу...

За удесе ктиви журба, брзина, умор или стање пута (Фото: Р. Прелић) За удесе криви журба, брзина, умор или стање пута (Фото: Р. Прелић)

Најчешће замерке властима и држави упућују се што је пропуштена шанса да се наставе радови по завршетку реконструкције деонице Борова Глава – Кокин Брод крајем прве деценије овога века. Локална власт је била срећна и задовољна што се, уз траљав почетак, радило само такозвано „ојачање коловоза“, уз „шминкање косина“ и копање дренажа, па су остале оштре кривине (у једној је брзина ограничена на 30 километара). 

Опрез после киша и топљења снега Опрез после киша и топљења снега

Садашњи коловоз долином Злошнице је оштећен, са бројним улегнућима, пукотинама и закрпама на којима ће зима и велики терет оставити веће трагове.

Има ли ко, хоће ли и уме ли да у држави и код путара тражи одговор: Кад ће се, уместо крпљења, реконструисати десетак километара деонице Кокин Брод – Нова Варош...?  Или, да се, бар, ублаже опасне кривине, санирају одрони, а на једном или два места, где се зими, због поледице и успона, стварају „чепови“ - изгради трећа трака.

Бар толико, ако овај крај не заслужује више...!!! Или ће, опет, бити заборављен...?!

Овде је стала реконструкција - Ужички мост у Кокином Броду Овде је стала реконструкција - Ужички мост у Кокином Броду

Пут и језера узели 33 живота  

Белези сведоче о црним бројкама удеса на коловозу и слетања и утопљења у језеру. Мештани тврде да су у води језера душе 26 возача и путника, да их се четворо утопило падом са Ужичког моста, а троје лица страдало на друму кроз Насеље... После несрећа подизани су земљани насипи и металне ограде, крпљене старе, а жалбе и апели мештана и путника одлазили у ветар...

Мештани забринути за судбину магистрале Мештани забринути за судбину магистрале  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

auto-put


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.