Најлон чува сено (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 18. октобар 2023. године Друштво Коментари

Широка подина: плашће  на балама – у Дебељи (Фото: Д. Гагричић) Широка подина: плашће на балама – у Дебељи (Фото: Д. Гагричић)

Сточари сено балирају, а само ретки остали верни традиционалном начину убирања летине.

За зимску исхрану стоке у селима и на планинама Старог Влаха већина домаћинстава траву са природних  и вештачких ливада чува у балама под настрешницама украј штала или на сенокосима.

Машински начин убирања летине увелико је олакшао посао - од кошења до пресовања у бале које су ручно утоваране, али су их убрзо замениле роло-бале, које се утоварају на приколице или до штала преносе на тракторима. На неким поседима спремају и силажу, чувајући свежину траве.

Роло-бале чекају зиму на сенокосима у Кућанима (Фото: Ж. Дулановић) Роло-бале чекају зиму на сенокосима у Кућанима (Фото: Ж. Дулановић)

Појединци су, пак, због мало ливада или стоке, те навика и других разлога, остали верни традиционалном начину плашћења – осушене откосе трпају у плашће, па у сено. Вештина је увршити сено да се не подупире и не закисне, као и берићет заштитити од ветрова. Последњих година све су ређи котарови – ограде од облица или летви...

Превозе их кад се код штала смање залихе хране – (Фото: Ф. Бјелић) Превозе их кад се код штала смање залихе хране (Фото: Ф.Бјелић)

И док домаћини вагају, понекад и распредају о предности или манама неког вида чувања сена, износећи рачунице о хранљивој вредности и колико прогори или остане сена у јаслима, па се користи за простирку, стари сточари сетно подсећају:

– Кад начнеш сено, не можеш виле да пободеш у подину, а травке зелене, као да су тек покошене, миришу...Зависи од помјешћа, очас у сену нађеш спориш, кантарион или другу травку за чај...

Вештина је увршити сено, да не закисне - у Божетићима (Фото: Ф. Бјелић) Вештина је увршити сено, да не закисне - у Божетићима (Фото: Ф. Бјелић)

Отишле су у пензију косе кованице, умукли чаканци, на издисају су и приче о козбашама и мобама. Због угашених огњишта, старачких домаћинстава  и све мање руку у селима, све је више непокошених ливада, па некадашње сенокосе, крчевине и пасишта, чак и окућнице – отима гора.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

seno


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.