Шапоњићу и Гагричићу награде за репортаже

zlatarinfo.rs 27. септембар 2023. године Друштво Коментари

Цветко Ристић пред спомеником у Скеланима – из репортаже „РТ Балкан“ Цветко Ристић пред спомеником у Скеланима – из репортаже „РТ Балкан“

Прва и друга награда за репортажу "Владимир Ћосић", које додељују "М новине" из Сремске Митровице, припале новинарима из нововарошког краја.

Двојица новинара из нововарошког краја – Зоран Шапоњић и Драгољуб Гагричић – добитници су награда за репортажу „Владимир Ћосић“, које додељују „М новине“ из Сремске Митровице.

Победничку репортажу "О тихом и тужном дечаку чија је кућа поново пуна радости" објавио је 15. јануара ове године Зоран Шапоњић, новинар "РТ Балкан", сведочећи  о васкрсу и победи живота и добра над смрћу и злом. 

–  То је прича о Цветку Ристићу из Скелана на Дрини коме су 1992. године у акцији јединице Насера Орића побијени отац, мајка, брат и сестра, а он остао сам, вратио се у село касније, обвновио кући, оженио се и сада у обновљеној кући подиже са супругом двојицу синова – каже Шапоњић.

Према одлуци жирија, чији су чланови Жарко Ракић, Дејана Ивановић, Мухарем Баздуљ, Драгана Пејовић и Драгорад Драгичевић, репортажа Драгољуба Гагричића "Крајпуташи, душа у камену", објављена у „Вечерњим новостима“ 6. септембра прошле године, добила је другу награду.

Летописи окамењене војске на Јавору – са портала „Новости“ Летописи окамењене војске на Јавору - са портала Новости

У репортерском запису из Кушића, на Јавору, Гагричић подсећа на тему из нашег заборава – настанку и судбини безгробних споменика јунацима из ратова крајем 19. и почетком 20. века. Ратовали су где год је требало бранити заставу отаџбине, гинули далеко од завичаја, годинама су им белеге нагризале кише, ватрови, лишајеви и људски немар, а трудом ТО Ивањица и народним парама првобитни изглед им враћају вајари.

Треће место на конкурсу „М новина“ освојила је репортажа "Камену кућу из Бастаса 'пренео' у Бањалуку" аутора Раде Шегрт, дописника „Вечерњих новости“ из Кикинде.

Добитницима ће награде (повеље и новчани износи) бити уручене у недељу, 1. октобра, у 12 часова у Сремској Митровици.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić zoran šaponjić nagrade


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.