Опрема се 3. спрат РХ центра Бања

milesevskaeparhija.rs 15. септембар 2023. године Друштво Коментари

РХ центар изнад порте манастира Свети Никола (Фото: Манастирска епархија) РХ центар изнад порте манастира Свети Никола (Фото: Манастирска епархија)

Епископ милешевски Атанасије обишао радове на РХ центру у Прибојској Бањи. Раније завршено приземље и два спрата.

Његово Преосвештенство Епископ милешевки г. Атанасије посетио је у четвртак 14. септембра 2023. године манастир Светог Николаја у Прибојској Бањи и обишао радове на Рехабилитационом центру.

Рехабилитациони центар Прибојска Бања враћен је Епархији милешевској у власништво 2013. године у процесу реституције и до сада су завршени приземље и два спрата. Тренутно се изводе унутрашњи радови на трећем спрату и крову. Заврштеком свих радова биће укупно 70 лежајева у употреби и њима располаже Епархија милешевска.

Након обиласка свих радова и разговора са радницима Преосвећени је од стране свештенства упознат са динамиком радова и плановима завршетка али и значајем саме бање као места лечења оболелих и пацијената на рехабилитацији и опоравку.

Изводе се унутрашњи радови Изводе се унутрашњи радови

Прибојска Бања, због манастира Светог Николаја, има велики духовни значај за православне вернике, а због термалних вода значајан здравствено-туристики потенцијал. У самом центру места налазе се извори топле минералне воде, каптираних у четири базена  јачине 70 l/s, сталне температуре од 36,5°C до 37,5°C.

Топла бањска вода је поред тога и изузетно лековита. Једна од првих анализа извршена је 1878. године у Бечу и од тада се убраја у врхунске светске термалне изворе. Експертизом Медицинског факултета из Београда вода је сумпоровита, благо алкална, без боје и мириса, благо радиоактивна, без примеса тешких метала, pH вредности 7,2.

Купање у бањској води – хидротерапија препоручује се за лечење код свих облика хроничног зглобног и ванзглобног реуматизма, обољења периферних нерава, свих облика посттрауматских стања, обољења кичменог стуба, поремећаја периферне циркулације, хроничних гинеколошких обољења, хроничних кожних обољења – убрзава зарастање рана.

Епархија ће располагати са 70 лежајева Епархија ће располагати са 70 лежајева

Пијењем воде, лече се функционална обољења дигестивног тракта, надимања, отежано варење, стања после хируршких интервенција. Смањена pH вредност и ниска минерализација су препорука код свих микрокалкулозних стања уринарног и билијарног тракта.

Бања је, због климатских фактора, уз комбинацију са хидротерапијом, идеално место за одмор и припреме спортиста.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

pribojska banja rh centar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.