Врело гаси жеђ (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 12. септембар 2023. године Друштво Коментари

Језеро између старе школе и цркве у Штиткову (Фото: Станко Голбовић) Језеро између старе школе и цркве у Штиткову (Фото: Станко Голубовић)

Појилиште на језеру несуђене мини ХЕ, грађене 1963. године у центру села Штитково. Фотографије између старе школе и цркве забележене објективом из дрона.

У предвечерје септембарског дана краве у језеру у центру села Штитково гасе жеђ и расхађују се од врелине на пашњаку. Хладна вода Врела, како мештани зову и врело и кратку речицу, избија из пећине под брдом Борје, на падинама Чемернице.

До пре пола века или коју годину више Врело је покретало камење ђердана воденица поред пута и Урвине којом је отицала речица, после Бурсаћа најкраћа десна притока Тисовице. Између школе осмољетке и цркве посвећене празнику Благовести 1963. године је, уз подршку „Лимских ХЕ“, подигнута брана за језеро мале хидроелектране.  

После врелине у паши - појилиште на Врелу После врелине у паши - појилиште на Врелу

У књизи „Лимске хидролектране“ (Београд,  2010) др Слободан В. Ристановић наводи да је изграђена бетонска брана висока метар и по, доводни канал дуг 397 метара и метални цевовод од 97 метара са турбином хидроцентрале. Акумулација на надморској висини од 1. 070 метара, могла је да прими 1. 500 кубика воде, „што ће са минималним дотоком од 70 литара у секунди бити довољно за рад овог малог постројења“.

Сељаци кажу да се и међу говедима зна ред Сељаци кажу да се и међу говедима зна ред

Међутим, планови пројектаната су били кратког века. После жалби мештана и црквених власти да ниво воде у језеру плави део гробља и угрожава цркву, порушен је део бране. Са зграде постројња недалеко од Шеовића ћуприје на Тисовици разграбљен је кров, столарија и део опреме, а цевовод су ЛХЕ продале или уступиле. У време градње и рушења бране део мештана је тврдио да се у градњу ушло брзоплето, „да је учињена подвала селу“...?! Данас, пак, трају спорови кад повремено, а најчешће за Госпођиндански сабор,  група мештана од најлона и даски подигне брану на отоци. Било је и планова да језеро буде туристичка атракција, те да се опет подигне  мини ХЕ, са другом трасом цевовода...

Извор из пећине под Борјем Извор из пећине под Борјем

Необичне фотографије снимио је објективом из дрона Станко Голубовић, ученик VII  разреда ОШ „Живко Љујић“ у Новој Вароши, при првој посети Штиткову. Иначе, посетиоци сајта ће ускоро имати прилику да  виде још неке слике са атрактивних локација Старог Влаха.

Стара и нова школа - без ђака Стара и нова школа - без ђака

Власт крива за крађу  

Чује Тико Љујић, директор Лимских ХЕ, да је са мини ХЕ на Врелу у Штиткову однето што се могло скинути, па се тамо запути са сарадником. Затече зграду руину, без врата и прозара, похарану....Љутит, запита сељака у пртишту, из кућа Шеовића, што је чувао мршаву кравицу крај Тисовице:

– Добро, друже, ко ово уништи?!?

– Власт, друже...!

– Како власт...?

– Да је ова држава имала власт кад је однет први цреп, не би скинули други...

Тутну му Тико кутију цигарета у руке, а у џипу, на путу за Божетиће, више пута је поновио:

– Сеоска мудрост...

– Колико би било боље да је он мени директор...? – пецну сарадник Љујића.

  (Из књиге „Старовлашка ризница“, Београд  2023)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.