Споменик војводи Бојовићу без цвећа

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 06. јул 2023. године Друштво Коментари

Немар - коров крај белега, оштећене плочице (Фото: Д. Гагричић) Немар - коров крај белега, оштећене плочице (Фото: Д. Гагричић)

Брука Нововарошана у одржавању белега славном земљаку. Зар смо толико сиромашни, неуки, неодговорни...?!

Измиче прва седмица јула, а у жардињере на постаменту споменика војводи Петру Бојовићу на тргу у Новој Вароши, који носи његово име – није засађена ни једна ружа или цвет?!?!

Мало је рећи брука, застиђе, немар, недолично према славном замљаку, најзнаменитијем Старовлашанину, команданта Прве армије у пробоју Солунског фронта крајем Великог рата.

Понавља се брука из 2015. и 2013. године?! Можда ће у општинској управи имати неко оправдање, изговор? Можда ће и стићи сезонско, јесење цвеће, можда му неће сметати врућине и суша...?!

Војвода Бојовић је на вечну стражу у завичај враћен 1997. године Војвода Бојовић је на вечну стражу у завичај враћен 1997. године

Није утеха ни то што су оскудне или празне жардињере по граду, што није било садње у некадашњој цветној оази на раскрсници "Код липе" и уласку у Варош из правца Пријепоља. Па ни то што је укинута племенита акција у којој су награђивана најбоље уређена дворишта и терасе...?!

На постаменту споменика, откривеног на Видовдан 1997. године, оштећене су мермерне плочице. И поред низа упозорења, ништа није урађено на замени и поправци, а многи посетиоци и намерници објективом фотоапарата или камера бележе ове ружне „ситнице“. Тако у свет одлазе слике лошег оржавање белега и места које би требало да буде  огледало града.

Све нешта мислим: да је војвода знао какве ће овде имати земљаке и потомке – можда би за живота оставио аманет да га не враћају у завичај у бронзи?!

Правопис у руке

У имену Трг војводе Петра Бојовића реч војвода (чин фелдмаршала) на таблама у граду написана је великим словом. Ову правиописну грешку Туристичка организација „Златар“ понавља и на плакату овогодишњег „Златарфеста“?! Има ли ко то да види...?!

Правописну грешку нико да исправи Правописну грешку нико да исправи

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

trg vojvode petra bojovica cvece


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.