Нико као Добрило

Данас (Милинко Бујишић) 24. јун 2023. године Друштво Коментари

Са промоције Библиографије – Добрило Аранитовић, Бојана Вукотић, Миломир Краговић и Милинко Бујишић Издавачки подухват - са промоције Библиографије у Дому културе (Фото: Д. Гагричић)

Сваком ко буде желео да пише о Новој Вароши, посао ће му олакшати ова „Библиографија“. На једном месту моћи ће да нађе све што је написано, када је написано и где је објављено... у хиљаду и седамсто наведених радова свако ће пронаћи упутство за свој будући рад.

Ми, Нововарошани, који смо неким послом отишли из свог завичаја, најчешће мислимо да је довољно волети свој завичај, да је довољно поносити се њиме, а мало ко је спреман да нешто уради за свој крај. Истина, често нас и сила хлеба и недостатк крова над главом тера да се бавиво само собом. На крају радног века, кад сабирамо рачуне, видимо да смо врло мало и нимало урадили за свој завичај, а могли смо. Тако нам се дешава да се људи из других крајева више баве нашим завичајем од нас самих.

Многи су истакнути ствараоци доста својих радова посветили баш духу нашег народа и природним лепотама попут Григорија Божовића, Сретена Вукосављевића, Томe Бацетића...

Један од значајних аутора који је много допринео афирмацији Нове Вароши је и професор Добрило Аранитовић.

Поред књиге о Јевстатију Kараматијевићу, Добрило је урадио и Библиографију Нове Вароши. Дакле, све што је написано и објављено о овој средини, сви новински текстови, све приче, све књиге... У осам поглавља: Физичко географске карактеристике нововарошког краја, Историја нововарошког краја, Kултурно просветне прилике, Kултура и уметност, Kултурно историјски споменици, Народни живот обичаји истваралаштво, Говори језик и Истакнуте личности нововарошког краја, све је обухваћено и објављено. Сваком, ко буде желео да пише о овом занимљивом пределу, посао ће му олакшати ова Библиографија.

На једном месту моћи ће да нађе све што је написано, када је написано и где је објављено чак и на којој страници из скоро сваке области. У хиљаду иседамсто наведених радова свако ће пронаћи упутство за свој будући рад.

Једно питање тражи одговор откуд то да наш најбољи библиограф (најбољи по мишљењу својих колега, а и сам се придружујем том мишљењу), откуд то да поред важних библиографија као што је библиографија о Његошу, Библиографија српске филозофије са десетинама хиљада библиографских јединица, нађе објашњење да своје време и огромно знање и труд посвети једној малој средини. Мало која развијенија средина, са много већим броје становника, има библиографију.

Према неким нашим сазнањима свега петнаестак градова има објављену библиографију. Одговор нисам могао и добити од аутора, али из разговора са њим могао сам закључити да су природне лепоте овог краја, лепота људског духа нашег народа као и многи пријатељи и неколико блиских рођака били довољан разлог да се ово дело појави у јавности.

Kао уредник ове Библиографије и као дугогодишњи пријатељ Добрила Аранитовића морао сам да одговарам на многа питања везана за аутора и ово дело. Многи су ме питали да ли смо ми нашли начин да се захвалимо овом човеку за све што је урадио за Нову Варош. Поред ове Библиографије приредио је књигу о Јевстатију Караматијевићу, која је објављена пре десетак година а ускоро излази и друго издање. Доста је саветима помагао у припремању Монографије о Новој Вароши.

(Објашњавао сам да ми Нововарошани нисмо навикли да се много захваљујемо јер нам скоро нико ништа није чинио што је тражило захвалност. Више су се нама захваљивали. Реч ХВАЛА тешко се примала код нас. Сматрали смо да је то конвенционални појам без много смисла и значења. Више смо користили речи ЖИВ БИО или ако нас је неко дете нешто послушало рекли бисмо ЖИВО БИЛО И ВЕЛИKО ПОРАСЛО.) Али, ипак општинско руководство увидело је Добрилов допринос афирмацији нашег завичаја и доделило захвалницу за Библиографију.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dobrilo aranitović bibliografija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.