Чесма у земуници, змије у бараци?! (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 31. мај 2023. године Друштво Коментари

Мука и брука - чесма у Улици Филипа Вишњића (Фото: Д. Гагричић) Мука и брука - чесма у Улици Филипа Вишњића (Фото: Д. Гагричић)

Воду точе са чесме која једва вири из земље поред Улице Филипа Вишњића на Браношевцу. Насеље без метра дечјег игралишта или спортских терена, а мало паркинг места. Власт глува на апеле мештама да се уклони барака градитеља солитера.

Мештани из Улице Филипа Вишњића, са четири солитера и више десетина кућа, као и околних улица на Браношевцу, кажу да точе воду недалеко од Дуњића кућа (првих овдашњих досељеника) са чесме - у земуници?!

Мало у шали, али и збиљи, шале се на рачун своје муке и нехигијенских услова чесме, чије је корито укопано у земљу, а славина једва изнад земље, да не може да се исправи флаша приликом точења?! Са чесме, једва тек приметне на само два метра од улице, многи стално носе воду за пиће, а појединци кад нестане  воде у солитерима и кућама, што овде није реткост.

– Голема је ово брука за чаршију и власт, не знам кога све нисмо молили, звали, обијали прагове, да се чесма уреди, мало помери, смета нам кад дрва уносимо у двориште. Некад је чесма била изнад улице, али... Најгоре је што пси и мачке пију водиу са славине, лижу је, а народ после потура флаше?! Не смем ни да помислим шта се све може десити?! – каже Милена Давидовић, из куће на чијем је земљишту чесма.

Узалудне молбе и апели - Милена Давидовић Узалудне молбе и апели - Милена Давидовић

Неуређена чесма, за чију исправност воде нико и не пита, само је једна од „ситница“ - подужег списка невоља и проблема, или решавања комуналних питања „на мишиће“, због чега мештани кажу да је ово насеље – пасторче града?! Овде, на пример нема ни једног метра дечјег игралишта, ни мини спортског терена (ако се не рачунају они код пумпе НИС-а или поломљене љуљашке код споменика Трећој пролетерској).  

Нехигијенски услови, а славине у кућама остају суве Нехигијенски услови, а славине у кућама остају суве

Ових кишних дана малишани између друге и четврте стамбене зграде, изнад подзиде и ограде са врзином, граде „колибу“, настрешницу или склониште од дасака и окорака са дрвљаника комшија. Неки се љуте што у дечјој забави довлаче најлон и картоне из две оближње продавнице, иако они повремено покупе отпатке и однесу у контејнер. Има и оних којих их опомињу: „Не слутите несрећу, рат и збегове под најлоном и картоном...!?

  Занимација у врзини - настрешица од картона Занимација у врзини - настрешица од картона  

На рачун малишана упућују се критике, јер појединцима смета дечја граја или вожња бициклима око зграда. Малишани, пак, не остају дужни, па питају: „А где да возимо, што нам нисте направили стазу или игралиште?!? Знају и дечаци и девојчице да су неки од станара били на важним функцијама или близу касе и одлучивања у Скупштини општине, а могли би и сад да припомогну...

Пасторче града - стамбено насеље на Браношевцу Пасторче града - стамбено насеље на Браношевцу

Вишегодишњи проблем је и недостатак паркинг простора, у првом реду код четврте стамбене зграде, коју су градили Чачани, како то народ каже. Возила се паркирају и на травњацима, често су закрчени тротоари и пролази до улаза стамбених зграда, многи не могу изјутра да крену на посао, долази до свађа, претњи, псовки. А не дај Боже да затреба пролаз ватрогасним возилима.?

Прошле јесени, приликом помена паркинга, представник власти питао је: „А има ли горе општинске земље?!“ Буди Бог с нама: ко да то грађани треба да знају, а не онај који има чету службеника, коме је катастар у комшилику, а има и фирма која ради послове геодезије за Општину?!? Недавно је стигла вест да је расписан оглас за радове. Али, у то мало ко верује, док не види машине...

Овде се легу гује и акрепи, а деца залазе Овде се легу гује и акрепи, а деца залазе

Барака - ругло и опасност  

Иако станари солитера и власници кућа ману косом или тримером уколоне траву, овде има и непокошених парцела. „Црна тачка“ је некадашња барака грађевинског предузећа „Радник“ (или боље рећи ничија), зарасла у павитину и трње. Најгоре је што деца у игри, потери за лоптом или трагању за кучићима и мачићима – прилазе објекту кроз високу траву и аврик?!

Неки од станара су овде видели и змије и у више наврата позивали инспекцију и представнике власти, слали слике, молили да се уклони објекат, уреди терен...?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

česma


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.