Прешиша их к 'о „Плави воз “ Варошане!

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 22. мај 2023. године Друштво Коментари

Раскрсница путева у Лимској долини - Бистрица (Фото: Д. Гагричић) Раскрсница путева у Лимској долини - Бистрица (Фото: Д. Гагричић)

У ривалитету комшија из Нове Вароши, Прибоја и Пријепоља често кресну варнице и жаоке, без злих намера. Неретко у овом крају може да се чује: „Пријепољци су за Нововарошане – Прибој !“ На тромеђи умеју да кажу да некога нема као санитарне депоније „Бањица“?!

На дочек „плавог воза“ и отварање барске пруге 1976.године, власт је из Нове Вароши на железничку станицу у Бистрици довела хиљаде грађана, радника, ђака... Композиција је тек мало успорила, друг Јосип Броз Тито махнуо...

Промашај на дочеку „плавог воза“ и удворички манир  руководство Нове Вароши правдало је „грешком протокола“, а комшије, Пријепољци и Прибојци, дуго су подбадали:

– Прешиша их к'о „плави воз“ Варошане!

Кад би ово неко од Пријепољаца поменуо Варошанима, они би брже-боље тврдили да их не занима пруга и да не иду на море.

– Каки Јадран, кад морамо да прођемо кроз Пријепоље...?

Мештани са обала Лима и Милешевке ни данс не остају дужни комшијама са Златара, па окрећу воду на своју воденицу, алудирајући на оно што Варошани немају или се преселило у Лимску долину:

–  А можда неко одозго ради у Суду, Пореској управи, Шумском газдинству, Предузећу за путеве, Гимназији, канадској фирми, страклорезачкј радњи...?  

Од давнина трају комшијска задиркивања и надмудривања, у Старом Влаху и Полимљу при сусретима, још од оних чарки: ко је кога издао у два светска ртата? Често се суседима стаје на жуљ и муку, долива уље на ватру, кресну варнице, без тешких речи и зле намере. Не зна се у којем је од два града на Лиму срочена жаока:

– Пријепољци су за Нововарошане – Прибој! 

С друге стране, одају признање ономе што је сковао крилатицу:

– Ма нема те к'о санитарне депоније „Бањица?!“

Темељац - изградња депоније почела пре 16 година Темељац - изградња депоније почела пре 16 година

Пре 16 година је положен камен темељац заједничког објекта, три општине су уз помоћ државе финасирале  радове, који су, кажу, у једној од завршних фаза... До недавно  четврти учесник, општина Сјеница, није дала ни динар, иако њена депонија загађује Резерват природе „Увац“.

Недавно је, тврди се, организован састанак са идејом да се на тромеђи у Бистрици, главној додирној тачки три општине и раскрсници путева, недалеко од три кафане,  подигне изложбени павиљон за споменике туризма, програме државе и НВО о заштити Лима, пројекте рударења, макета скијалишта и мини-централа, те пелета, цвећа...

У селима око тромеђе споре се где се зачела она чувена просидба кад се отац хвалио да му је у кући сина све на дугме, а кад је млада изјутра видела оронули кућерак, младожења рекао да му је баш све на дугме: кошуља, капут, џемпер... У чаркама се помиње да су они из Кучина или са Оштрика, првог јутра по досељавању из Херцеговине, скакали у густу маглу поред Лима, мислећи да је јарина, вуна од јагњади.

На замерке Варошана да су им Прибојци отели и Дому културе дали име сликара Пива Караматијевића, учесника НОБ-а, у долини кажу:

– Дођите да видите индустријску зону и фабричке хале...

Лим носи смеће и пројекте заштите - Пријепоље Лим носи смеће и пројекте заштите - Пријепоље

Вишак балвана   

Низ година су општине  Нова Варош и Пријепоље водиле спор о разграничењу на Златару, уз оптужбе да једни другима залазе у територију и отимају пределе са очуваном шумом.

У паузи састанка представника власти и шумских управа један од присутних упита:  

– Ко има више балвана...?!

Касније се у Комитету правдао да је мислио на дознаку за сечу...

Канцеларија на Златибору   

Овдашњи шерети прескачу општинске међе питањем: 

 – Шта се у три општине југозападне Србије не може продати пошто су купили:

– Дипломе...!

Нуде и клађење:

– Која ће општина прва отворити своју канцеларију на Златибору? 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

deponija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.