Одбрана језика предака (Видео)

zlatarinfo.rs 03. мај 2023. године Друштво Коментари

Умотворине отргнуте од заборава – нововарошки основци (Фото: А. Ровчанин) Умотворине отргнуте од заборава – нововарошки основци (Фото: А. Ровчанин)

Реч Миломира Краговића, књижевника и новинара, уредника „Старовлашке ризнице“, на промоцији књиге у Дому културе. Драгољуб Гагричић се, упркос бројним противљењима оних моћних, изборио да у свим својим извештајима користи прави назив овог краја – Стари Влах.

Поштовани пријатељи,

Увек се добро осећам у овом својеврсном храму културе у којем се промовишу права стваралачка достигнућа. То је данас посебно важно, јер треба издржати овај западни олујни таблоидни напад, који би све да обезвреди а, пре свега, наша непресушна изворишта, нашу ћирилицу и да сруши корене и традицију.

Нуде нам офуцану, хибридну мантру: Заборавите прошлост – окрените се будућности! А ми знамо да без прошлости нема будућности. И да нам не треба силиконска долина, већ планина памети!

И због тога, пре годину дана, предузимљиви Нововарошанин, човек који је видео све што је требало да види, и урадио више него што је сањао – Милорад Мишко Стевовић – основао је Издавачко – истраживачки центар „Стари Влах“. За дванаест месеци Центар је урадио више него што је планирао, а мање од онога што следи наредних месеци и година.

Уредник и аутор књиге: Миломир Краговић и Драгољуб Гагричић Уредник и аутор књиге: Миломир Краговић и Драгољуб Гагричић

Центар истражује, одгонета, афирмише, подржава, окупља креативне и радознале, открива друштвене, привредне и културне потенцијале овог бисерног краја. Центар и буди оне који су се успавали, често не схватајући да ја подручје Старог Влаха најбољи доказ да је рај, у ствари, на Земљи.

Да не помињем на десетине других активности, Центар је за кратко време објавио три капиталне књиге.

Прва књига, овде смо је промовисали, била је Библиографија радова о нововарошком крају. Неуморни Добрило Аранитовић сакупио је 1790 написа о овом крају и тиме сачинио документ који ће наредних векова служити будућим истраживачима и хроничарима. 

Друга књига којом се дичимо је Монографија о Новој Вароши. И њу смо овде промовисали.  У 15 поглавља, написана је лична карта овог краја – од постанка до данас. Могу слободно рећи да овакву монографију немају градови који су много већи од Нове Вароши.

Промоција као позоришна представа  ђака Промоција као позоришна представа ђака  

Вечерас, на посве оригиналан начин, преко ученике Основне школе „Живко Љујић“ из Нове Вароши сазнаћете делић из „Старовлашке ризнице“, ове атрактивне, аутентичне, вредне књиге која је и незаборавник и незаобилазник.

Мој колега, Драгољуб Гагричић звани Гагрица, остао је доследан својим уверењима и остао у свом крају, да својим избрушеним пером буде и ревносни хроничар, али и онај прегалац који ће нас стално опомињати ко смо, одакле смо и куда идемо.

Гагричић је један од ретких који се, упркос бројним противљењима оних моћних, изборио да у свим својим извештајима користи прави назив овог краја а то је – Стари Влах. Честитам ти на тој доследности!

Драгољуб се, кажу његови школски другови, већ у основној понашао као новинар. После завршетка студија радио је у „Полимљу“, па „Златарским новостима“ и наставио у „Вечерњим новостима“ у којима се и данас оглашава својим занимљивим текстовима.

За све то време, Гагричић је сакупљао изреке, пословице, анегдоте, загонетке, клетве, бележио духовите приче и полако стварао ризницу старовлашког духа. Те сваковрсне народне умотворине, отргнуте од заборава, понајбоље говоре о духовности и бистрини народа овог краја. 

„Старовлашка ризница“ је незаборавни и будилник Старовлашка ризница је незаборавни и будилник

Како је то добро уочио рецензент Добрило Аранитовић: „Све ове говорне творевине израз су духа времена и животних прилика, али и историјског памћења и изузетне језичке даровитости и изобиља.“

На крају да вам откријем да ми у Издавачком центру интензивно радимо на још једном издавачком пројекту. На јесен ће изаћи први број часописа „Старовлашки летопис“, који ће бити још један допринос да се дух Старог Влаха врати у центар савремених збивања. 

Још једном честитам аутору што нам је подарио Ризницу која ће, попут будилника, увек да нас подсећа да не заборавимо претке и не запоставимо традицију. Јер, само је дух вечан!

Снимак промоције књиге можете погледати овде:

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić stari vlah milomir kragović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.