Промоција књиге „Старовлашка ризница “ – 27. априла

zlatarinfo.rs 24. април 2023. године Култура Коментари

Из пословица, изрека и загонетки  бију планински студенци, животно искуство и лепота говора  (Фото: Д. Полић) Плакат – позив на промоцију, читање и дописивање књиге

Из књиге и о књизи Драгољуба Гагричића казиваће чланови драмске и рецитаторске секције ОШ „Живко Љујић“ и београдски књижевник Миломир Краговић, уредник издања ИИЦ „Стари Влах“. Народне мудрости и поруке шерета као пут видовитих.

У четвртак, 27. арила, у 18 сати, у нововарошком Дому културе „Јован Томић“, промовисаће се књига новинара Драгољуба Гагричића „Старовлашка ризница“, коју је  недавно објавио Истраживачко-издавачки центар „Стари Влах“ из Београда.

Из књиге и о књизи „Старовлашка ризница“ казиваће чланови драмске и рецитаторске секције ОШ „Живко Љујић“, уредник књиге и  београдски књижевник Миломир Краговић и аутор књиге.

Пред читаоцима је део усменог народног  стваралаштва, оно што је створио народ издржљив у врлетима и сиромаштву, а поносан на порекло, што је настало на врелу вере, народних обичаја, патријахалног, задружног и сеоског живота.

Стари влах (Фото: Д. Гагричић) Врела мудрости и искуства - старински људи (Фото: Д. Гагричић)

У  наслеђу посебно место припада пословицама и изрекама, бисерима народног духа, помало скрајнутом или заборављеном благу из предања и народног памћења. Ови изданци  народне мудрост богатством и снагом речи саопштавају животно искуство које не застарева или им је у народном говору врцава мисао својеврсно сведочење о животу.

Аутор је први пут забележио готово заборављене загонетке –умотворине чија врста мисаоно-говорне игре, често збуњујућег питања, захтева одговор а незаобилазнме су и клетве.

О менталитету и духа краја, о начину живота и бистрини народних врела сведоче анегдоте, шеретлуци, догодовштине, шале... Оне су по форми  кратке и једноставне, садрже драмске елементе, са кратком експозицијом и дијалогом и завршавају се комичним обртом, досетком, духовитом поентом на крају. Мисао им је тачна и убојита, па једна реченица може бити ефектнија од читавих страница.

  Стари влах Права шп'реља и на криво вретено зна прести

За ове слике живота и времена, у којима се читају карактерне црте и преламају судбине, најзаслужнији су старовлашки шерети. Отресити, лукави и довитљиви изданци обичног света, изврсни познаваоци менталитета, без оловке и рачунаљке, на свом рабошу читају небеске и животне прилике... 

Шерети „на оку“ држе и „на зуб“ узимају све који се у врлетима и варошима Старог Влаха товаре народу на грбачу и загорчавају живот. Буднио прате свакодневницу јунака анегдота од чобана и ратара, снаша и планинки, дрвосеча и шумара, до рабаџија, одборника, свештеника, чиновника и власти. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić promocija knjige starovlaška riznica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.