Ђацима награде „Професор Боривоје Јелић “

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. април 2023. године Друштво Коментари

Дубина и јасноћа мисли - са уручења награда (Фото: Д. Гагричић) Дубина и јасноћа мисли - са уручења награда (Фото: Д. Гагричић)

Ученици Средње школе „Нова Варош“ – Стефан Младеновић, Ива Ранђеловић, Андреа Шапоњић, Андријана Ранитовић и Калина Ракоњац – добитници литерарне награде Задужбине „Петар Мандић“ из Београда.

– У животу је најважније да будете људи...!

Ову  реченицу изговорио је Боривоје Јелић (1934-2011), професор српског језика на последњем часу и растанку са матурантима IV/3 Гимназије „Пиво Караматијевић“ у Новој Вароши у јуну 1996. године. На њу је подстио презвитер др Оливер Суботић, приликом уручења награда „Професор Боривоје Јелић“ за литерарне радове ученика Средњој школи „Нова Варош“, које је доделила београдска Задужбина „Петар Мандић“.

На првом литерарном конкурсу тек установљене награде тема је била  „Поштуј оца свога и матер своју“. Новчану награду и књигу „Тесла: Духовни лик“, аутора др Оливера Суботића, освојили су Стефан Младеновић, Ива Ранђеловић и Андреа Шапоњић, док су радови Андријане Ранитовић и Калине Ракоњац похваљени и награђени књигом Суботића.

Такмичење је одржано 31. марта ове године у Средњој школи, а радове, писане под шифром, оцењивао је жири у Београду: Мирјана Штрбац, професор српског језика и књижевности, Лела Марковић, песникиња и  презвитер др Оливер Суботић, парох храма Александра Невског на Дорћолу у Београду (радови и образложења могу се прочитати на порталу teslamandic.com).

Добитници признања са представницима Задужбине и Школе Добитници признања са представницима Задужбине и Школе

О раду Задужбине, основане пре две године у спомен на  Петра Мандића (1920-2012), доајена  културне сцене у Новој Вароши,  дугогодишњег директора Дома културе, на свечаности у Средњој школи говорили су председник Управног одбора Никола Пурић и иницијатор оснивања др Оливер Суботић, Подсетили су, поред осталог, да су  мото Задужбине знање, правичност и несебичност, наглашавајући улогу породице и окружења и неговања  хришћанских вредности у одрастању личности, али и значај свакодневне борбе за стицање знања.

Сећања на лирске записе Боривоја Јелића Сећања на лирске записе Боривоја Јелића

Један од циљева Задужбине  је и подизање етно-музејског комплекса у Радоињи у славу Божију, а у част Теслиних свештеничких породица из фамилија Тесла, Мандић, Калинић и Будисављевић.

Наук деде Владимира 

Подсећајући да су у средишту  литерарног стваралаштву Боривоја Јелића били завичајни предели и људи, директор Средње школе „Нова Варош“ Бранка Ракоњац прочитала је лирски запис „Наук деде Владимира“.

Јелић је објавио три књиге – збирку песама „Грумени“ (1981), збирку прича „Људи са брда и узбрдица“ (2004) и записе „Јаворци и Равногорци“ (2006).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nagrade borivoje jelić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.