Расписан фото конкурс „Ћирилица надахњује”

glaszapadnesrbije.rs 18. април 2023. године Друштво Коментари

Фото конкурс

Бајина Башта - Са циљем да се кроз слике представи сва лепота ћирилице и српског језика и писма манифестација „Ћирилична баштина” организује фото-конкурс „Ћирилица надахњује”.

Идеја је да се на маштовит начин кроз слике дочара вредност и лепота српског писма и потреба за сталним коришћењем ћирилице. Организатори позивају учеснике да пусте машти на вољу, користе и сликају ћирилицу и ћириличке натписе и шаљу лепе слике на конкурс.

Избор најбољих фотографија вршиће се гласањем на друштвеној мрежи Фејсбук и оцењивањем од стране стручног жирија. Гласање од стране публике ће бити организовано на званичној ФБ страници Ћириличне баштине по принципу једно свиђање на фотографији = један глас.

Сви пристигли радови ће 5. маја бити објављени у заједничком албуму на страници Ћириличне баштине, а затим ће почети гласање за најбоље фотографије. Гласање се завршава 15. маја у 10 сати и тада ће бити направљен пресек свиђања на фотографијама – гласова, на основу чега ће се добити три најбоље слике по оценама публике.

Ауторе најбољих фотографија очекују дипломе и поклон пакети „Ћириличне баштине” који ће бити уручени у оквиру овогодишње манифестације. Слике којима се, по оцени организатора, на најбољи начин постигао циљ конкурса биће штампане и уз пригодне поруке и навођење имена аутора представљене у Бајиној Башти током трајања програма 5. Ћириличне баштине од 24. до 27. маја.

„Ћирилична баштина” је традиционална манифестација у области културе и туризма, а посвећена је српском језику и очувању ћирилице. Циљ „Ћириличне баштине” је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. „Ћириличну баштину” организује је Установа „Kултура” под покровитељством Општине Бајина Башта.

Учесници у програму „Ћириличне баштине” током претходних година биле су бројне еминентне личности из српске културе и науке попут академика Мира Вуксановића, проф. др Мила Ломпара, епископа проф. др Јована Пурића, хуманисте Арно Гујона, проф. др Рајне Драгићевић, проф. др Радована Kнежевића, проф. др Виктора Савића, историчара Дејана Ристића, глумца Милана Босиљчића, мастер комуниколога и глумца Слободана Роксандића, академског сликара Душана Мишића, илустратора и дизајнера Петра Поповића Пироса и других врсних уметника из књижевних, ликовних, музичких и позоришних уметности.

Значајан сегмент манифестације увек је посвећен деци и младима где се кроз наградне конкурсе, пешачке туре до места где је цветала Рачанска преписивачка школа, спортско-забавне игре и слично будућим нараштајима ближе објашњава значај ћирилице и развија љубав према српском језику и писму.

Правила конкурса:

- Фотографије које учесници шаљу морају бити ауторске;

- Један аутор може доставити само једну фотографију;

- Фотографије морају бити у дигиталној форми у ЈПЕГ формату и морају бити високог квалитета. Максимална величина датотеке не сме прећи 20 МБ.

- Аутори морају имати и необрађену, сирову верзију фотографије коју су послали како би могли да је доставе на упит организатора, уколико се укаже потреба за тим;

- Аутори су лично одговорни за приказани мотив на фотографији и за евентуална кршења ауторских права;

- Аутори фотографије уступају права на коришћење свих објављених фотографија у оквиру конкурса у промотивне сврхе у било којем облику или медију. При оваквом коришћењу организатори се ослобађају од било каквих потраживања од стране аутора фотографије на конкурсу;

- Организатори задржавају право да прихвате или одбију фотографију на основу тога да ли она одговара циљевима конкурса и задатим критеријумима и условима, без пружања било каквог даљег образложења или обавештења учеснику који је доставио слику;

- Фотографије не смеју да садрже ознаке, потпис, иницијале, оквире, бордуре, логотипе или било коју другу референцу коју је учесник сам додао;

- Фотографије се могу достављати од 19. априла до 3. маја 2023. године. Слике послате пре и након наведеног рока неће бити узете у разматрање;

- Организатор може променити било које од правила конкурса, без претходног обавештавања корисника. Измена правила мора бити јавно доступна на званичној ФБ страници Ћириличне баштине.

Фотографију са пријавом потребно је послати на е-пошту: цирилицнабастина@гмаил.цом са назнаком за фото-конкурс „Ћирилица надахњује”.

Све пријаве треба да укључују следеће податке:

- Име и презиме аутора и године старости;

- Назив фотографије;

- Kратак опис фотографије (до 30 речи);

- Kонтакт податке аутора (број телефона, е-пошта, адреса, град и држава).

- На фото-конкурсу ће се прихватати само пријаве достављене на ћирилици.

Глас западне Србије

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

konkurs


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.