Само речи остају

danas.rs ( Милинко Бујишић) 02. април 2023. године Друштво Коментари

Милорад Мишко Стевовић Милорад Мишко Стевовић

Чудан неки човек - Милорад Мишко Стевовић. Поред инвестиција у издаваштву ангажовао се и на заштити вредних објеката као и на финансирању многих културних догађаја као и ђачких радионица у свом крају.

Не зна да ли у почетку беше реч, није баш сигурно, а да је на крају реч, да ништа не остаје осим речи у то се уверио Милорад Мишко Стевовић. А нема чиме се није бавио и где није оставио дубок траг. Студирао машинство, а завршио позоришну академију, био у организацији студентских демонстрација шездесет и осме, члан многих европских покрета и учесник многих светских преокрета.

Велики успех постигао је и на пословном плану. Био је у најужем руководству ФK Црвена Звезда кад је била првак света; направио је престижну туристичку организацију, постао власник или сувласник хотела у земљи и иностранству. И још понечега, и још понечега... да не набрајамо. Сваки посао напуштао је кад је постизао максимум и кад је схватио да од тога што је урадио више не може. Заправо, све време је тражио оно што ће на крају наћи.

Ништа све ово не би било необично да господин Стевовић није решио да део свог иметка или чак већи део уложи у свој завичај ито баш у културу, а посебно у издаваштво. Нововарошанин, као и сам што сам, схватио је да је све пролазно, да ништа не остаје осим речи, да није сигуран да је у почетку била реч, али да је си гуран да је на крају реч. Добро је разумео да време гради, а и да разграђује и да руши куле и градове али да речима не може ништа, да оне надживе све материјално. Схватио је да иметак не треба остављати потомству јер они који су способни створиће, а они који нису уништиће и себе и иметак, да треба све урадити за народ коме припадаш.

(Kао и многи и Мишко је схватио да тек онда кад имаш све тек онда можеш да схватиш да ти ништа не треба и тек онда видиш колико мало треба човеку. Његова животна максима гласи: све смо богатији што имамо мање.)

Да би реализовао своје идеје основао је Издавачки центар Стари Влах чији је циљ да афирмише ово подручје Западне Србије чији је географски центар НоваВарош. Поред издавачког центра, овај добротвор ради на градњи објекта од хиљаду квадрата где би поред библиотеке били и други културни садржаји за младе.

Књига

Књига

Kњига Издања ИЦ Стари Влах

Деценијама незаслужено запостављан од свих власти овај крај се сам својим природним лепотама наметнуо широј јавности и сада важи за атрактивно туристичко подручје у Републици Србији. Овде су човек и природа пружили једно другом руку. Та природа је обликовала своје становнике у духовите, мудре, интелигентне и сналажљиве људе. А ни људи нису остали дужни природи па су изградили многа језера, преусмерили многе реке а све да бисе тај природни потенцијалставио у службу човека чији је живот незамислив без електричне енергије.

(Биће да ниједан крај није више дао овдашњој широј заједници, а да је мање добио, него старовлашки крај, почев од природних ресурса до људске памети.)

Тек што је основан ИЦ Стари Влах већ је овај центар окупио знатан број стваралаца из свих области креативног деловања који су спремни да својим радом допринесу развој свог завичаја у сваком погледу и духовном и материјалном. За кратко време издате су неколике књиге од Монографије о Новој Вароши, Библиографије о Новој Вароши, па до значајних ауторских књига проте Вјестатија Kараматијевића, публицисте Драгољуба Гагричића и других аутора из тог краја.

Поред инвестиција у издаваштво Стевовић се ангажовао и на заштити вредних објеката као и на финансирању многих културних догађаја као и ђачких радионица у свом крају.

У Новој Вароши више нема Стевовића, сви су отишли по белом свету, али су добра дела ове грађанске породице остала у лепим причама.

Овде се лепа прича не завршава, овде прича тек почиње.

Речи све надживе

Нововарошанин Милорад Мишко Стевовић схватио је да је све пролазно, да ништа не остаје осим речи, да није сигуран да је у почетку била реч, али да је сигуран да је на крају реч. Добро је разумео да време гради, а и да разграђује и да руши куле и градове, али да речима не може ништа, да оне наживе све материјално. Схватио је да иметак не треба остављати потомству јер они који су способни створиће, а они који нису уништиће и себе и иметак, да треба све урадити за народ коме припадаш.

Извор: Данас

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

stari vlah milorad stevović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.