Како пробудити Нову Варош?

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 03. март 2023. године Друштво Коментари

Лични интереси често већи и пречи од општих – Нова Варош (Фото: Д. Гагричић) Лични интереси често већи и пречи од општих – Нова Варош (Фото: Д. Гагричић)

Цео крај заслужује већу пажњу и инвестиције. Милорад Мишко Стевовић, председник ИИЦ „Стари Влах“, позива земљаке да помогну завичају, а Варошане да се потруде да свима буде боље. Колонија фотографа крајем маја, а затим изложбе и монографаија.

– Нова Вароша има потенцијале, али смо се сви – успавали! Овде готово све  делује као да смо заборављени, као да нас је неко оставио. Морамо да покушамо да нешто урадимо, да мењамо, почев од малих ствари, да пробудимо Варош. Циљ је да се потрудимо да цео крај живи пуним плућима, да свим грађанима буде боље...А можемо  много више урадити за нашу децу него што мислимо...!

Ове речи је, понављајући неке акценте у више наврата, у четвртак поподне, на састанку нововарошког огранка Истраживачко- издавачког Центра ИИЦ „Стари Влах“,  изговорио председник и један од иницијатора оснивања, Милорад Мишко Стевовић, београдски привредник.

Подсећајући да ИИЦ „Стари Влах“ није против никога, већ за бољу Нову Варош, Стевовић је, анализирајући прилике и суморну слику, нагласио:

– У Новој Вароши су лични интереси често већи и пречи од општих?!

Много људи је неупотребљиво, не чине ништа за Нову Варош. Отишле су институције, узето природно богатство, доста лошег урађено, понегде је и хаотично стање. Мора се прекинути  ћутање, затражити промена стања  и односа, заинтересовати успешне  и богате људе из овог краја да се укључе у помоћ завичају. Морамо окупити интелектуални потенцијал, да стручни тимови пруже подршку...

Остављени и заборављени – Мишко Стевовић, председник ИИЦ „Стари Влах“ и Михрија Хаџић, координатор огранка Остављени и заборављени - Мишко Стевовић, председник ИИЦ Стари Влах и Михрија Хаџић, координатор огранка

Један од кључних задатака је, како је истакао, да се Нова Варош припреми и спремно дочека почетак градње РХЕ Бистрица, у првом реду да обезбеди смештајне капацитете за градитеље.

– Просечна висина нововарошког краја је хиљаду метара и према оценама стручњака то је најбоља висина за живот људи – рекао је Стевовић. – Нова Варош се идентификује са Златаром. Ово је је оаза у коју би се неки радо вратили, има шанси да се овде понуди рад стручњацима информационих технологија и подигне камп за те модерне номаде, Али, нема тога без стварања бољих услова животног стандарда и решавања комуналане инфраструктуре, као и уклањања оне ружне слике на улазу у град из правца Ужица. 

Председник ИИЦ „Стари Влах“ је изнео спремност за отварање канцеларије Нове Вароши у Београду, као испоставе и услужог центра. У наредном периоду се, уз помоћ струке, мора гласније рећи о доприносу предака у два светска рата, поготово у броју добровољаца у Првом и народних хероја у Другом свтеском рату, али и потрудити да се обелодане подаци о знаменитим личностима овог краја.

Мрвице за узето и резервате који ограничавају развој Мрвице за узето и резервате који ограничавају развој

Низ чланова огранка указало је да Нова Варош нема своје људе који штите њене интересе у престоници, да се крају враћају мрвице од природниг блага – воде и шума. Тако је речено да је Стари Влах платио велики цех градњи енергетског система на Увцу, а стално се  зебе да ли ће неко укинути годишњу „водарину“ или ренту, као и да од нечије воље зависи накнада за узето или промењен земљопис краја. Новој Вароши, такође, нешто треба дати и за све оно што јој је ускраћено оснивањем резервата „Увац“ и два парка природе „Златибор“ и „Рзав“.

Поменута је и зебња да ће аутопут преко Ивањице и Дуге Пољане за Црну Гору одвући велику реку намерника, те да Нова  Варош треба да се за то припрема, као и поведе рачуне о прикључцима на модерну саобраћајницу, алии учини озбиљан заокрет у бризи о путевима, који су кочница развоју туризма. С друге стране, речено је и да је срећна околност што је ауто-пут заобишао крај.

Чуле су се и замерке у контроли градње, како у чаршији, тако и у туристичкој зони, где површине објеката увелико прелазе бројке из грађевинске дозволе. Уз предлоге за низ акција и моба на уређењу града и умивању фасада,  речено је и да је неопходно веће ангажовање јавних предузећа и установа у чистоћи и изгледу града и Златара.

Немар – нечитка карта Општине и чаршије Немар - нечитка карта Општине и чаршије

Колонија фотографа  

– Слике са Увачког језера познате су у целом свету. Започели смо припреме са Туристичком организацијом „Златар“ и општином Сјеница да се крајем маја организује колонија фотографа, а затим и изложбе и објави монографија. У првој колонији би боравили учесници са подручја Србије, а догодине се планира  да постане  међународна – каже Стевовић.

Уређење куће Берберијана  

– Приводи се крају оставински поступак за  куће Берберијана, лекара Јерменина у турској војсци, који је овде живео и радио. Започела је заштита предмета и санација куће, уредиће се и плато и атријум за књижевно-музичке програме – истакаоа је Стевовић, подсећајући на спектар активности. 

За два издавачка подухвата – штампање Библиографије и Монографије стигле су, како је рекао, честитке са више адреса и ускоро ће ИИЦ „Стари Влах“ објавити још две књиге.  У току су припреме за изградњу Културног центра са библиотеком, галеријом, салом, депоом за слике, а да завичајни музеј добије и други спрат старе зграде  Општине и започне прикупљање грађе за период после 1918. године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.