Трагови медведа у Дебељи (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 17. фебруар 2023. године Друштво Коментари

Само пртине дивљачи - школа у Дебељи (Фото: Р. Лековић) Само пртине дивљачи - школа у Дебељи (Фото: Р. Лековић)

Ловци открили да поред Златарског језера, преко Смудинога, до клисуре Тисовице крстаре три одрсла медведа и младунче. Крдо дивљих свиња прави штете у засеоцима.

– Медведи не спавају, открили смо трагове у снегу поред Златарског језера и Тисовице – јавили су ловци из Дебеље, дан по Сретењу.

– Иду од Смудинога преко Росуња, Суводола и Увачких страна до Стамата и на другој страни Дебеље уз реку Тисовицу. Дан уочи Сретања један мештанин је видео мечку са младунчетом у Смудиногама, а десетак дана раније уочен је медвед како од Јовановог брда у засеоку Звијерци замиче у Врхове – прича ловац Раде Лековић.

Стопа медведа у Суводолу, дан по Сретењу Стопа медведа у Суводолу, дан по Сретењу

Ловци тврде да су, судећи по траговима, на овом коридору мечка са младунчетом и један одрастао пар. Нема вести о сусрету „очи у очи“ са горским царем, нити да су зверке направиле штету јер су биљоједи. Ипак, опрез је неопходан, поготову у усамљеним домаћинствима...

Трагови звериња у дебељском засеоку Звијерци Трагови звериња у дебељском засеоку Звијерци

Мештани претпостаљају да медведи коначе, највероватније, у тешко приступачном делу клисуре Тисовице, испод утоке Каног потока, између села Дебеља и Трудово. Старији ловци су причали да им је овде некада било зимско уточиште. Има и претпоставки да су се овамо склонили после пожара у шумама Муртенице или су овуда само у пролазу...

Дивље свиње копају у малињацима Дивље свиње копају у малињацима

Крдо од петнаестак дивљих свиња ловци  су недавно открили у густој четинарској шуми у близини школе у Дебељи. Власници имања  се жале да дивљач у потрази за храном прави велике штете .

Штете на ливадама, у потрази за храном Штете на ливадама, у потрази за храном

Дивља свиња Последњи улов ловачке секције Врхови

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

debelja medved


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.