Киловати скратили ток Увца

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 05. фебруар 2023. године Друштво Коментари

Ударнички: ручно копан тунел Радоиња – Бистрица (Фото: Књига „ Лимске ХЕ“) Ударнички: ручно копан тунел Радоиња – Бистрица (Фото: Књига „ Лимске ХЕ“)

Кроз масив Китоње пре 64 године пробијен тунел дуг 8.026 метара. Тунел Радоиња – Бистрица најтежи објекат у градњи централа на Увцу. Минери „Тунелоградње “ и „Хидротехника“ пет година ручно копали по 3,2 метра на дан.

Пре 64 године минери су кроз камени масив Китоње, после пет година копања, пробили тунел и реку Увац из Радоињског језера довели на турбине ХЕ "Бистрица", у истоименом нововарошком селу, скративши јој ток за 32 километра.

- У освит 23. фебруара 1959. године пробијен је тунел Радоиња - Бистрица, најдужи трунел у земљи. И најтежи објекат на градилишту Хидроенергетског система Кокин Брод - Бистрица. Групе минера из Рутоша и Бистрице, среле су се на 5545. метру тунела, дугог 8.026 метара. И то 23 дана пре рока...

Овако су тада хроничари забележили велику радну победу, додајући да су се на снежном пропланку, недалеко од излаза тунела и џиновске куле од бетона и челика - водостана, окупили минери, инжењери и мештани. На свечаности, како сведоче странице монографије "Лимске хидроелектране" др Слободана В. Ристановића, прочитана су имена 400 награђених и похваљених радника, а Раде Тешановић, председник Управног одбора "Тунелоградње", рекао је:

- Обављен је један велики, лавовски посао - све што је ископано и уграђено у тунел могло би да се смести у композицију воза, која би била дугачка као раздаљина од Београда до Скопља.

Из ХЕ Бистрица потекли први киловати са Увца Из ХЕ Бистрица потекли први киловати са Увца

Минери београдских предузећа "Тунелоградња" и "Хидротехника" крчили су пут за бетонско корито, којим је река из Радоињског језера преведена до турбина и новог ушћа у Лим. Тунел је пречника четири метра, за проток око 36 кубних метара воде у секунди.

- Ископ је обављан ручним пиштољима на ваздушни погон, а транспорт материјала вагонетима људском радном снагом. У савлађивању слојева стена, чистог кречњака и лапорца, просечан учинак био је 3,2 метра на дан, а градњу је отежавала појава воде и обрушавање материјала - казивали су неимари.

Коју годину иза Другог светског рата у београдском "Енергопројекту" започела је израда планова за највећи градитељски подухват у овом делу Србије - подизање три централе у средњем и горњем току Увца, највеће притоке Лима. Припремни радови почели су 1952. године, када овамо стижу први инжењери, отвара се пет градилишта у општини Нова Варош и започиње мењање земљописа Старог Влаха.

Први агрегат ХЕ "Бистрица", енергетског првенца на Увцу, пуштен је у рад 23. јануара 1960. године и струја је потекла - право за Београд. Већ у јулу исте године у мрежу далековода укључен је и други агрегат ХЕ "Бистрица", тада највеће централе.

У  Радоињи први пут укроћен пештерски делија У Радоињи први пут укроћен пештерски делија

Три бране у клисури 

Пештерски делија Увац најпре је укроћен у Радоињи, а затим су у матицу реке побијене бране у Кокином Броду и на Растокама. Овде, у клисури су и два највећа језера - Златарско и Увачко, која купе воду Пештера и делова Озрена, Златара, Јавора, Јадовника...

Мине узеле 32 живота 

При крају радова догодила се велика несрећа - 19. јула 1958. године, у којој су животе изгубила 32 минера. У приручном магацину тунела са око 100 килограма експлозива и капислама, избио је пожар, а затим велика експлозија. У тунелу је била прва смена од 74 минера и радника "Тунелоградње". Покушаји да се продре до места несреће у тунелу били су безуспешни, док нису стигле опрема и заштитна средства из Лучана и Костолца...

Сећање - потомци минера крај споменикка у Рутошима Сећање - потомци минера крај споменикка у Рутошима

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tunel


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.