Притоке пуне Увачка језера

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. јануар 2023. године Друштво Коментари

Златарско језеро – пуне га притоке и рад  ХЕ „Увац“ (Фото: Д. Гагричић Златарско језеро – пуне га притоке и рад ХЕ „Увац“ (Фото: Д. Гагричић

До прелива у Златарском језеру пет, а у Увачком шест метара. У ЕПС-у се спремају да језера приме пролећне воде, да киловати не би одлазили у неповрат.

Последњих дана знатно је мање падавина и успорио је раст кота језера на Увцу: до прелива на Златарском језеру осталао је пет, а на Увачком језеру око шест метара.

– Напунила се земља вoдом, потоци и реке данима деру низ корита – коментаришу мештани села за ово доба године необично висок доток притока са Пештерске висоравни, Јавора, Јадовника, Златара, Муртенице, Босања...

Преливна поља хидроцентрале Кокин Брод Преливна поља хидроцентрале Кокин Брод

Три агрегата централа на два велика језера - у Кокином Броду и на Растокама, раде према захтеву диспечера и у мрежу далековода, уз турбине ХЕ „Бистрица“, шаљу хиљаде киловата струје. Екипе стручњака ЕПС-а и „Лимских ХЕ“ праве планове да језера на Увцу прихвате пролећне воде, како киловати не би одлазили у неповрат.

Врх Острва 883, а кота прелива бране 885 метара Врх Острва 883, а кота прелива бране 885 метара

Пролазници магистралом Београд – јужни Јадран и мештани ниво Златарског језера обично мере према Острву или Главици, где је крст, неколико стотина метара испред бране и преко пута мотела.  Врх Острва је на коти 883, док је прелив бране на 885 метара.

ХЕ Кокин Брод - поглед са бране ХЕ Кокин Брод - поглед са бране

Златарско језеро је највеће у увачком хидроенергетском систему. Акумулација дуга 26 километара може да прими 250 милиона кубиних метара воде, од чега је корисна количина 209 милиона кубних метара. – Брана  ХЕ “Кокин Брод“  дуга је 1.209, а висока 83 метра. Два агрегата, снаге по 11,25 мегавата, пуштена су у рад марта 1962. године, две године после ХЕ „Бистрица“ – пише, поред осталог, у књизи „Лимске хидроелектране“ Слободана В. Ристановића, објављеној 2010. године. – Први прелив акумулације преко преливних поља био је у мају 1965. године...

Злошница је недавно носила ћуприје Злошница је недавно носила ћуприје

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

eps uvačka jezera pritoke


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.