Текст француско-немачког предлога о Косову у 10 тачака

Данас/pokretzaodbranukosovaimetohije.rs 24. јануар 2023. године Политика Коментари

Нема предаје Косова и Метохије Нема предаје Косова и Метохије (EPA)

„Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“, експлицитно се наводи у члану 4, од укупно десет.

Текст „европског” предлога „основног споразума Косова и Србије”,

20.1.2023.

Свесни своје одговорности за одржавање мира;

Посвећени доприносу плодној регионалној сарадњи и безбедности у Европи;

Схватајући да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета, као и заштита националних мањина, основни услови за мир;

Поступање на основу историјских чињеница и без прејудицирања различитих ставова странака о основним питањима, укључујући питање статуса;

Са жељом да се створе услови за сарадњу партија у корист народа,

Договара се следеће:

Члан 1

Стране ће међусобно развијати нормалне, добросуседске односе на бази једнаких права.

Обе стране ће међусобно признати релевантна документа и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, таблице возила и царинске печате.

Члан 2

Обе стране ће се руководити сврхом и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереним правима држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење и заштити људских права и недискриминације.

Члан 3

У складу са Повељом Уједињених нација, стране ће све међусобне спорове решавати само мирним средствима и уздржаће се од претње или употребе силе.

Члан 4

Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу страну у међународној сфери или деловати у њено име.

Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Члан 5

Обе стране ће подржати њихове тежње да постану чланице Европске уније.

Члан 6

Иако овај основни споразум представља важан корак у нормализацији, обе стране ће наставити процес дијалога који води ЕУ новим замахом, што ће довести до правно обавезујућег, свеобухватног споразума за нормализацију односа.

Стране су сагласне да ће у будућности продубљивати сарадњу у областима привреде, науке и технологије, саобраћаја и повезаности, односе у правосуђу и провођењу закона, у областима поште и телекомуникација, здравства, културе, вере, спорта, заштите животне средине, несталих лица и других области, слично кроз постизање конкретних споразума.

Члан 7

Обострано се залажу за постизање конкретних аранжмана, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и коришћењем постојећих европских искустава, како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправе за српску заједницу на Косову и могућност пружања услуга на Косову, неке специфичне области, укључујући могућност финансијске помоћи Србије и директне канале комуникације између српске заједнице и Владе Косова.

Стране ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и обезбедити висок ниво заштите српског верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Члан 8

Стране ће разменити сталне мисије. Они ће се налазити у седишту дотичне владе.

Практична питања у вези са распоређивањем мисија биће обрађена посебно.

Члан 9

Обострано је констатована посвећеност ЕУ и других донатора да креирају посебан пакет финансијске помоћи за заједничке пројекте странака за економски развој, повезаност, зелену транзицију и друге кључне области.

Члан 10

Стране ће успоставити заједничку комисију, којом ће председавати ЕУ, која ће пратити спровођење овог споразума.

Обе стране потврђују своје обавезе за спровођење свих претходних споразума.


Саопштење Покрета за одбрану КиМ

Непун месец дана након што је север Косова, капитулацијом пројекта „барикаде“, насиљем наоружаних приштинских бандита претворен у подручје њихове потпуне окупације, председник Србије Александар Вучић је о Јовањдану најавио прихватање и примену западног ултиматума. Мимо уставних надлежности и без икаквог обавештавања јавности и државних институција, председник Републике наговестио је своју спремност да прихвати нови француско-немачки предлог о Косову и Метохији, при чему нико осим њега није видео званичан текст предлога. Из онога што је путем иностраних средстава јавног информисања наговештено и преко друштвених мрежа пренесено, по свој прилици се припрема терен за обезбеђивање потпуног регулисања статуса „Косова“ у међународним организацијама, уз подразумевану и одлучујућу подршку званичне Србије. О томе јасно говори формулација о „међусобном развијању добросуседских односа на бази једнаких права“, као и она о „руковођењу сврхом и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереним правима држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета“. Свима је јасно да Србија овим треба да изврши de iure признавање албанске криминалне творевине на својој територији. Тиме би се Србија свесно одрекла  јаке заштите својих виталних интереса коју данас још увек колико-толико баштини чак и код неколико чланица Европске уније и НАТО савеза које нису признале независност тзв. Републике Косово, јер би, у предоченим околностима, њихово улагање вета приликом пријаве косовске назови државе за чланство у међународним организацијама постало несврсисходно и бесмислено.

Истовремено, најавом прихватања бесрамног ултиматума неспојивог с духом и словом српског Устава и међународноправних докумената, Вучић, његови потчињени и јавни промотери његове политике отпочели су превентивну медијску харангу против оних чији би гласови могли омести његове издајничке активности а које Србију, што тајно што јавно, приближавају одавно трасираном циљу.

Прихватањем овог ултиматума, вероватно најтежег и најсрамнијег у више од сто последњих година српске историје, Србија би се трајно, неопозиво  и неповратно одрекла Косова и Метохије. Ако бисмо сви ми допустили да се то деси, то не би била само велеиздаја једног човека лишеног елементарне моралне оријентације и националне одговорности, него и етички слом читавог садашњег нараштаја српског народа. Зауставимо Вучићево потписивање велеиздаје, док још постоји српска држава – док не буде касно!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

saopštenje kosovo i metohija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.