Пуне се језера на Увцу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. јануар 2023. године Природа Коментари

Коначно - лепа слика Увачког језера на растокама (Фото: Филип Бјелић) Коначно - лепа слика Увачког језера на Растокама (Фото: Филип Бјелић)

Пештерске воде и притоке из Старог Влаха доносе хиљаде киловата струје. До прелива на Растокама седам , а у Кокином Броду 11 метара.

Због обилних јануарских падавине последњих дана убрзано је расла кота језера на Увцу и нестаје оне тужне слике и ниског водостаја из прошле године.

Захваљујући дотоку Увца и притока са Пештерске висоравни и дела планина Старог Влаха до прелива на брани ХЕ „Увац“ остало је, према незваничним подацима, седам метара.

У Златарском језеру, највећој акумулацији „Лимских хидроелектрана“, вода може да расте још 11 метара. 

Повољне хидролошке прилике - језеро ХЕ Увац Повољне хидролошке прилике - језеро ХЕ Увац  

Коте воде ће наредних дана, због ширине језера, спорије расти. Од падавина и мраза, као и захтева диспечера ЕПС-а и режима рада агрегата, зависиће ниво језера. Посебна пажња поклањаће се погонској спремности ХЕ „Увац“, како не би дошло до прелива на првој степеници увачког енергетског система.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvac jezera padavine


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.