Ко краде ограду Павловића ћуприје? (Фото)

18. јануар 2023. године Друштво Коментари

Немар - ћуприја преко Златарског језера 2020. године ( Фото: Филип Бјелић) Немар - ћуприја преко Златарског језера 2020. године ( Фото: Филип Бјелић)

Угрожена безбедност на Павловића броду, јер је однета четвртина ограде моста преко Златарског језера. Мирослав Гујаничић из Комарана у августу 2022. године пријавио лоповлук полицији.

Половина ограде на низводној страни моста преко Златарског језера, на месту званом Павловића брод, „добила је ноге“. Прелазак није безбедан, а судећи по нашим фотографијама, мост је – ничији!?!

Најпре жичани, па бетонски мост на путу Комарани – Божетићи, био је једина друмска веза подјаворских села са Новом Вароши све до градње ХЕ  “Увац“ и пута преко Растока.  Сада мост мало ко користи, али се мештани питају:  „'Оће ли сад нека сила, пошто вребају опасности, донети рампу и таблу са натписом о забрани  коришћења?“ Та мера је у моди после оне, далеко било, несреће у Овчар Бањи...

Ограда однета после Илиндана минулог лета ( Фото: Мирослав Гујаничић) Ограда однета после Илиндана минулог лета (Фото: Мирослав Гујаничић)

– На Илиндан сам са породицом силазио на Павловића брод и била је метална ограда, али је нешто касније нестало два дела (ката). Један од комшија је видео светла и чуо да трактор у вечерњим сатима силази низ Увачке стране. Пријавио сам полицији нестанак ограде, а отуд су ми рекли да прво треба да провере у чијој је надлежности мост – прича Мирослав Гујаничић из Гујаничке Мале, са платоа на ободу клисуре.

Жичана, па бетонска ћуприја на Павловића броду (Фото: Д. Гагричић) Жичана, па бетонска ћуприја на Павловића броду (Фото: Д. Гагричић)

Крађа пре неку годину није заобишла ни највећи мост међу онима што су пеглали кривине у Драглици на Златиборском путу. Полиција је, испитујући двојицу мештана, убрзо ушла у траг лопову, који је сајлом и трактром черупао заштитну ограду. Уосталом, у селима знају „у главу“ ко су дугопрсти или ко се обува кад сви иду на спавање... 

Успомене - мост се увијао под камионом Задруге Увац (Фото: Д. Гагричић) Успомене - мост се увијао под камионом Задруге Увац (Фото: Д. Гагричић)

Власт крива за крађу 

Чује Тико Љујић, директор Лимских ХЕ, да је са мини ХЕ на Врелу у Штиткову однето што се могло скинути, па се тамо запути са сарадником. Затече зграду руину, без врата и прозара, похарану....Љутит, запита сељака у пртишту, из кућа Шеовића, што је чувао мршаву кравицу крај Тисовице:

– Добро, друже, ко ово уништи?!?

– Власт, друже...!

– Како власт...?

– Да је ова држава имала власт кад је однет први цреп, не би скинули други...

Тутну му Тико кутију цигарета у руке, а у џипу, на путу за Божетиће, више пута је поновио:

– Сеоска мудрост...

– Колико би било боље да је он мени директор...? – пецну срадник Љујића.

(Из рукописа „Старовлашка ризница") 

Остаци старог моста у кориту Увца (Фото: Мисослав Гујаничић) Остаци старог моста у кориту Увца (Фото: Мирослав Гујаничић)

Вреба и Тисовица  

Хоће ли по налогу инспекције бити забрањено коришћење јединог моста на Тисовици, код Калајитске воденице, на путу  Божетићи – Штитково - Ивањица. Бетонска ћуприја је пуштена у саобраћај пре три деценије без ограде (која је, иначе, допремљена у Врело), па су угрожени и возаче и пешаци намерници, поготово при слабој видљивости на коловозу...

Вребају опасности - чуприја на Тисовици (Фото: Зоран Џекулић) Вребају опасности - чуприја на Тисовици (Фото: Зоран Џекулић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

krađa ograda ćuprije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.