Затворен Пуљачки мост преко Златарског језера

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 17. јануар 2023. године Друштво Коментари

Атракција - Пуљачки мост, дуг 114 метара Мост у Пуљцима, између Вилова и Дебеље (Фото: В. Јоксимовић)

Грађевинска инспекција ударила рампу и окачила таблу на пешачкој ћуприји између Вилова и Дебеље. Одговоре - да ли ће ко и кад проверавати безбедност преласка пешака? - тражиће на седници СО.

Грађевинска инспекција забранила је коришћење пешачког висећег моста преко Златарског језера у Пуљцима, између села Вилови и Дебеља.

Мештани кажу да је пре месец и по осванула табла о забрани прелаза преко моста дугог 104 метра, подигнутог почетком шездсетих година 20 века након градње бране ХЕ „Кокин Брод“ и потапања котлине и клисуре Увца и старог висећег моста преко реке.

Стоп за мештане, ловце, риболовце, викендаше, кампере ( Фото: В. Думбеловић) Стоп за мештане, ловце, риболовце, викендаше, кампере ( Фото: В. Думбеловић)

На Пуљцима су годинама прелазили пешаци са коњима и товарима из одсечених села између Златарског језера и Јавора и Чемернице. Био је једина веза са центром Општине, све до градње ћуприје на Павловића Броду (између Божетића и Комарена) и подизања бране ХЕ „Увац“, чија је круна друмски пут за села и пут према Ивањици.

Последњих година Пуљачку ћуприју најчешће користе викендаши, ловци, риболовци, кампери  и други заљубљенуци тишине и дивљине, као и по неки мештанин.

Црно на бело - забрањено коришћење моста дугог 104 метара Црно на бело - забрањено коришћење моста дугог 104 метара

На табли не пише чија је инспекција забранила коришћење, па становници села нагађају да је наредба стигла одозго, а општинска грађевинска инспекција окачила траблу, подигла металу рампу и тако, кажу, скинула одгпворност, за не дај Боже...

Која је судбина ћуприје старе 60 година Која је судбина ћуприје старе 60 година

Према речима оних који су минулих недеља прелазили мост, овде за око лаика нема видљивих оштећења, сем недостатка једног металног профила на бочној огради на дебељској страни,  док на делу према Виловима висе две кратке сајле. Пре 20 или коју годину више, оштећени под замењен је боровим талпинама.

Брда се огледају у језерским дубинама Брда се огледају у језерским дубинама

Неизвесно је или мештане нико није обавестио, да ли ће се и кад проверавати исправност и издржљивост ћуприје старе шест деценија.

Атракција за посетиоце и сниматеље у клисури Увца Атракција за посетиоце и сниматеље у клисури Увца

Мештани се надају да ће неко од одборника на следећој седници СО затражити одговоре о безбедности прелазака, као и о стању осталих мостова.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

puljci most zatvoren most


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.